«Dvēseļu putenis» būs gatavs 2018. gada 18. novembrī

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

11. februārī režisors Dzintars Dreibergs medijus klātienē iepazīstināja ar filmas «Dvēseļu putenis» jauno komandu. Tajā apvienotas plaši zināmas kino personības ar šobrīd pieprasītākajiem jaunās paaudzes kino profesionāļiem. Iepazīties ar «Dvēseļu puteņa» jauno komandu bija devies arī portāls «Tvnet».

Dreibergs atklāja, ka filmas veidošanai tika meklēta komanda, kur katram «degtu sirds», lai no grāmatas tiktu izveidota spēcīga un vērtīga filma. Sākot ar cilvēkiem, kas sevi ir pierādījuši Latvijā, līdz pasaules līmeņa ārvalstu kino ekspertiem, kuru ģimenes saknes sniedzas Latvijā, taču ikdienas darbs notiek ārvalstīs.

«Romāna «Dvēseļu putenis» nozīmīgums ir liels, tāpēc bija vēlme piesaistīt savai komandai profesionāļus, kas sevi jau ir pierādījuši kino industrijā. Tie ir ārzemju latvieši - Ņujorkas universitātes profesors, vairāku scenāriju autors vadošajos pasaules festivālos Boriss Frumins, Kriss Mathurs, kas ir viens no lielākajiem video producentiem, kā arī Lolita Ritmane, ASV dzīvojoša komponiste, «Emmy» balvas ieguvēja,» par jauno komandu pastāstīja Dreibergs.

«Šim darbam ir jābūt svarīgam un vērtīgam Latvijai, nedrīkst būt tā, ka, piesaistot ārzemju kopproducentus, tiek izveidots viegls komercgabals, kuru var ievietot B kategorijas filmās. Šis ir svarīgs romāns Latvijai, un tikpat svarīgai ir jābūt arī filmai.»

Scenārijs būs pēc romāna motīviem un atbildīs mantinieču vēlmēm

Filmas scenāriju pēc grāmatas motīviem veidojusi Māra Svīre (filmas «Limuzīns Jāņu nakts krāsā», kas iekļauta Latvijas kultūras kanonā, kā arī «Likteņa līdumnieki» scenāriju autore). Scenārijs būs pēc romāna motīviem un atbildīs mantinieču vēlmēm, lai tiktu ievērota Aleksandra Grīna romāna vērtība un būtība.

««Dvēseļu putenis» latviešiem palicis atmiņā kā kara drāma par latviešu varonību un skaudro kara realitāti. Patiesībā Grīns ar savu dziļi cilvēcisko un gleznaino izteiksmi to paceļ līdz leģendai, kurā visniknākās un asiņainākās ainas ir saistītas ar cilvēka dvēseles pārdzīvojumiem. Romāna centrā ir Vanagu ģimenes vīrieši, kuros karojot ik brīdi mīt doma par māti, sievu, savu māju, Kurzemi. Tieši šo emocionālo stīgu centos saglabāt, strādājot pie scenārija. Mans uzdevums ir skatītājiem atklāt, ka «Dvēseļu putenis» nav stāsts tikai par karu, tas ir par «puteni», kas norisinās cilvēku dvēselēs,» norāda Svīre.

Nepieciešams uzrunāt kopproducentus, kā arī vietējos sponsorus

Šobrīd darbs ir sākts un viss virzās uz priekšu. Šis gads ir paredzēts tam, lai detalizētāk pieslīpētu scenāriju un atlasītu aktierus. Tiks sākta sadarbība ar jaunsargiem, kā arī meklētas filmēšanas vietas.

Režisors atklāja, ka filmas budžets ir paredzēts divu miljonu eiro apmērā. Daļa naudas tiks iegūta no valsts līdzekļiem, savukārt, lai iegūtu pilnu plānoto budžetu, nepieciešams uzrunāt kopproducentus, kā arī vietējos sponsorus. Dreibergs ir pārliecināts, ka nepieciešamos līdzekļus iegūt izdosies.

Jau ziņots, ka filmas «Dvēseļu putenis» veidošanu pārņēmusi režisora Dzintara Dreiberga studija, bet Saeimas iepriekšējiem filmas veidotājiem - «Studijai F.O.R.M.A» - piešķirtie 35 000 eiro izlietoti bez rezultāta. Studija izstrādāja filmas projektu, bet tās ražošanu nesāka, jo tika lauzts līgums ar Aleksandra Grīna tiesību turētāju - rakstnieka mazmeitu Noru Romanu. Viņu neapmierināja tas, ka studijas izstrādātais scenārijs neatbilst grāmatas motīviem.

Nacionālais kino centrs (NKC) atzīst, ka studija savu darbu ir padarījusi, jo, pēc NKC pārstāvja Ulža Dimiševska teiktā, ne visas filmas, kuras iesāk, tiekot saražotas.

Dreiberga studijai pašlaik piešķirti 200 000 eiro. Vēl tikpat lielu summu studijai paredzēts piešķirt šā gada beigās. NKC sola sekot līdzi studijas darbam. Līgumā noteikts, ka pirmajiem rezultātiem filmas veidošanā vajadzētu būt jau septembrī. Dreibergs par filmas veidošanu sola informēt februāra sākumā, norādot, ka viņam filmas veidošana ir milzīgs gods.

Filmas pirmizrāde iecerēta 2018. gada 18. novembrī, atzīmējot Latvijas simtgades svētkus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu