Saūda Arābijas kinofestivāla galveno balvu iegūst sieviete

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Saūda Arābijas kinofestivālā galveno balvu par labāko dramatisko filmu saņēmusi sieviešu dzimuma režisore, par spīti tam, ka valstī filmu izrādīšana ir aizliegta.

Festivāls norisinājās otro reizi septiņu gadu laikā.

Pasākuma noslēguma ceremonijā otrdien «Zelta palma» tika pasniegta Hanai al-Omairai par kinolenti «Sūdzība». Tajā vēstīts par slimnīcas darbinieci, kura iesniedz sūdzību par kolēģi.

Otro vietu tajā pašā kategorijā ieguva vēl viena sieviešu dzimuma režisore Šahada Amēna, kura uzņēmusi fantāzijas filmu «Acs un nāra». Tajā meitene atklāj, ka viņas tēvs spīdzinājis nāru, lai iegūtu melnas pērles.

Savukārt trešo vietu ieņēma režisora Mohana Abdulas filma «Ādama skudra» par cietumnieku, kurš cenšas iedraudzēties ar skudru savā kamerā.

Saūda Arābijā nav atļautas tādas izklaides vietas kā kinoteātri, un tā ir vienīgā valsts, kurā sievietēm nav ļauts vadīt auto. Dzimumi parasti tiek stingri nodalīti. Vairāki tvitera lietotāji sūdzējušies par fotogrāfijām no kinofestivāla, kur vīrieši un sievietes brīvi komunicē cits ar citu.

Festivāla rīkotāji pauduši cerību, ka valsts amatpersonām tas parādīs kino plašās iespējas par spīti konservatīvāko iebildumiem, ka kino padarīšot Saūda Arābiju «rietumniecisku» un sagraušot tās morāli.

Šogad kinofestivāla žūrija saņēma vairāk nekā 60 filmu pieteikumus. Žūrijas priekšsēdētājs Abdulla al-Ejafs sacīja, ka festivāla īstā uzvarētāja esot Saūda Arābija, jo «tajā ir visi šie talanti».

2013.gadā režisores Haifas al-Mansūras darbs «Wadjda» kļuva par pirmo filmu, kas no Saūda Arābijas izvirzīta ASV Kinoakadēmijas balvai par labāko ārzemju filmu. Tomēr tā neiekļuva nomināciju īsajā sarakstā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu