Uz lielā ekrāna jauna filma par seno baltu cilti - «Kurši»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Otrdien, 10. martā, plkst. 19.30 kinoteātrī «Splendid Palace» notiks režisoru Raita Ābeles un Laura Ābeles populārzinātniskās dokumentālās filmas «Kurši» prezentācija, kas ir stāsts par vienu no kareivīgākajām un nepkļāvīgākajām baltu ciltīm.

«Ideja par filmu radās pēc studijām Ņujorkā,» stāsta režisors Raitis Ābele, «kad vietējais amerikānis - Bronksas TV vadītājs - teica man, ka zinot Latviju tās pagānu cilšu dēļ. Tad arī nodomāju, ka šis stāsts ir jāturpina, jo mani novērojumi liecina, ka liela daļa no mums pašiem dažādu iemeslu dēļ nemaz nezina savas vēstures aizraujošākās lapaspuses.»

Populārzinātniskā dokumentālā filma «Kurši» ir 26 minūtes gara, un tā domāta plašākai auditorijai bez specifiskām zināšanām vēsturē.

Filma stāsta par vienu no senajām baltu tautām – kuršiem, kas vēlāk izveidoja latviešu nāciju. Izmantojot inscenētas vēsturiskas ainas, intervijas ar pazīstamiem vēsturniekiem, 3D datoranimācijas rekonstrukcijas un kartes, filma aizraujošā un dinamiskā veidā stāsta par šo drosmīgo un kareivīgo mūsu senču cilti, kas ne tikai lika nodrebēt saviem skandināvu kaimiņiem, bet arī bija vieni no pēdējiem pagāniem Eiropā un saglabāja savus rituālus līdz pat 19. gadsimtam.

Filmas operatori – Mārcis Ābele un Jānis Indriks, filmas vizuālais risinājums – Aigars Gercāns, oriģinālā mūzika - Kaspars Bārbals un studija «Lauska». Filmas producents ir «Tritone studija». Tā tapusi ar Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fonda, «Tritone Studio», «BB Rental», «Mute Studija», «Arkada Pictures» un «Order Order» atbalstu. Vēsturiskajās rekonstrukcijās palīdzējā Mārtiņš Ruģēns un organizācijas «Ugunszīme», «Senatne», «Rodenpoys», «Exercitus Rigensis», «Grobiņas kuršu vikingu apmetne» un «Uldevena koka pils».

Ieeja 10. marta seansā būs bez maksas, savukārt TV pirmizrādi filma piedzīvos 12. martā pulksten 19:30 Latvijas televīzijas 1. kanālā.

"Kurši" treileris from Tritone Studio on Vimeo.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu