Dokumentālo filmu nozarē valsts finansējumu saņems četri darbi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nacionālā kinocentra finansējumu (NKC) dokumentālo filmu veidošanai šogad saņems četras dokumentālās filmas, piedāvājot kinomīļiem dažādas tēmas. NKC vadītāja Dita Rietuma šodien pavēstīja, ka lielākais finansējums no kopējā šajā konkursā pieejamā finansējuma dokumentālajām filmām tiks režisoru Ginta Grūbes un Jāka Kilmi filmai «Cilvēki no nekurienes» - 32 000 eiro. Režisora Vitālija Manska filma par Ukrainas krīzi «Radinieki» saņems finansējumu 21 530 eiro apmērā.

Kā trešā atbalstītā filma ir par baletdejotāju Alekseju Avečkinu «Es gribētu būt aplis». Tās režisors ir Roberts Rubīns, un tās veidošanai piešķirtais finansējums ir 14 839 eiro apmērā. Lai gan nolikumā bija paredzēts, ka pie atbalsta tiks trīs filmas, žūrijas komisija izvēlējusies arī ceturto atbalstāmo dokumentālo filmu - Ivara Zviedra un Andra Kalnozola «Zāģeri». Šīs filmas pirmajam posmam piešķirs 14 700 eiro.

Žūrijas komisija gan uzsver, ka šis nav vienīgais konkurss šogad, kur uz finansējumu varēs pretendēt dokumentālās filmas. Tāpēc neatbalstīto projektu autoriem būs iespēja pretendēt uz finansējuma saņemšanu.

Kopumā tika saņemti 19 projekti, to pieprasītais finansējums bija 544 339 eiro apmērā. Savukārt NKC pieejamais finansējums šajā nozarē bija 83 069 eiro.

NKC pārstāve Kristīne Matīsa atzina, ka šoreiz dokumentālo filmu kategorijā bijusi ļoti spēcīga konkurence un iesniegtie projekti piedāvās plašu tēmu spektru. Pēdējos gados tā esot Latvijas kino problēma, proti, skatītājiem pietrūkst pilna spektra filmu, kas piemērotas visdažādākajai gaumei. Turpretī šis konkurss parādījis, ka šajā žanrā ir dažādas tēmas, ko iespējams skatītājiem piedāvāt.

Turklāt neesot pamata runām, ka kino ekspertiem ir atšķirīgs viedoklis no sabiedrības pārstāvjiem, kas piedalījušies vērtēšanā. Izvērtējot visus iesniegtos projektus, žūrijas locekļu domas par četrām atbalstāmajām filmām esot sakritušas, stāstīja Matīsa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu