Turku režisori nosoda cenzūru Stambulas kinofestivālā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vairāki desmiti vadošo turku kinorežisoru, arī Kannu Zelta palmas zara ieguvējs Nuri Bilge Džeilans (Nuri Bilge Ceylan), pirmdien paziņoja, ka boikotēs Stambulas kinofestivālu, protestējot pret kino cenzūru pēc tam, kad varasiestādes festivālā aizliedza demonstrēt dokumentālo filmu par kurdu nemierniekiem.

Dokumentālo filmu «Bakur» («Ziemeļi») pirmo reizi bija paredzēts demonstrēt svētdien vakarā, tomēr seanss tika atcelts, jo festivāla organizētāji pēdējā brīdī no Turcijas Kultūras ministrijas bija saņēmuši vēstuli, kurā bija norādīts, ka filma nav saņēmusi vajadzīgos reģistrācijas sertifikātus.

Vairāk nekā 100 kinematogrāfistu, arī Džeilans, kurš pērn par episko drāmu «Ziemas miegs» saņēma augstāko apbalvojumu, pirmdien medijos publicējuši atklātu vēstuli, nosodot Turcijas valdības «apspiešanu un cenzūru».

«Mēs, apakšā parakstījušies, iebilstam pret [noteikumu] uzspiešanu kā cenzūras instrumentu,» norāda vēstules autori, vienlaikus uzsverot - tas, ka noteikumi tiek piemēroti tikai vietējām filmām, norāda uz «politiskiem mērķiem».

Režisori pieprasīja, lai festivāls aptur visu filmu demonstrēšanu. Kopumā 23 režisori atsaukuši savas filmas no festivāla.

Festivāla organizatori pirmdien preses konferencē paziņoja, ka ir atceltas galvenās balvas - Zelta tulpes - nacionālie un starptautiskie konkursi, nacionālais dokumentālā kino konkurss, kā arī festivāla noslēguma ceremonija.

Tīmekļa laikraksts «Radikal» atcēlis savu ikgadējo godalgu, jo «māksla, jaunrade un izteiksmes brīvība nevar pastāvēt cenzūras apstākļos».

«Neviens negrib dzīvot šādā valstī. Mēs sakām «nē» cenzūrai, valsts intervencei, apspiestam festivālam,»

pirmdien savā mājaslapā paziņoja «Radikal».

Režisoru Čajana Demirela un Ertugrula Mavioglu uzņemtajā lentē parādīta aizliegtās Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) kaujinieku ikdienas dzīve. Tajā iekļautas intervijas ar PKK vadības pārstāvjiem, arī ar operāciju komandieri Džemilu Bajiku, kurš bāzējas Irākā.

Kinofestivāls notiek no 4. līdz 19. aprīlim un ir lielākais Stambulas kino notikums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu