Sākti sagatavošanās darbi mākslas filmas «Dvēseļu putenis» filmēšanai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: facebook.com/pages/Dvēseļu-Putenis

Topošās filmas «Dvēseļu putenis» komanda režisora Dzintara Dreiberga vadībā Ādažu poligonā ir veikusi pirmās filmēšanas proves kaujas ainu epizodēm, informēja studijas «Kultfilma» pārstāve Krista Sondore. Sagatavošanās darbos iesaistītie Latvijas jaunsargi, Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji un aktieri pirmie izdzīvoja kara laika realitāti un brida un gūlās pavasara drēgnajos purva ūdeņos filmas režisora Dreiberga un operatora Valda Celmiņa vadībā.

Dreibergs atzīst, ka kara ainas ir vienas no tehniski sarežģītākajām un atbildīgākajām filmas epizodēm, izceļot latviešu strēlnieku drosmi un vēlmi cīnīties par neatkarīgu valsti. Lai radītu nepieciešamo noskaņu, kadram ir jābūt izplānotam līdz sekundes simtdaļai un komandai jāstrādā ciešā tandēmā, it īpaši, ja kadrā tiek izmantota pirotehnika, ieroči, piedalās daudz aktieru, skatu dalībnieku, kā arī meža dzīvnieki, tostarp īsts vilks.

«Kara laika ierakumi, vide, gaisma, ieroču trokšņi, tā laika apģērbi un rekvizīti ir ļoti svarīgi nosacījumi, no kuriem atkarīgs, vai filma tās skatītājiem liks elpot tādā ritmā, kādā pukstēja latviešu strēlnieku sirdis Pirmā pasaules kara laikā,» norāda Sondore.

Pirmie filmēšanas sagatavošanās darbi kaujas ainu epizodēm ir nepieciešami, lai izveidotu mākslas filmas «Dvēseļu putenis» pirmo materiālu, kas vērienīgajam vēstures projektam palīdzētu piesaistīt partneru un kopproducentu uzmanību un investīcijas. To plānots pabeigt līdz šī gada vasaras sākumam.

Galvenais mērķis, uzņemot mākslas filmu «Dvēseļu putenis» pēc rakstnieka Aleksandra Grīna autordarba motīviem, ir izstāstīt vēsturiski nozīmīgu, personīgu stāstu mūsdienu kino valodā. No gandrīz 800 lapaspušu romāna iecerēts izveidot filmu, kas attēlo galvenā varoņa pieredzi Pirmā pasaules kara laikā, aizvedot līdz apziņai par neatkarīgas valsts ideju. Veidojot filmu, iecerēts maksimāli saglabāt Grīna spilgto, poētisko un dokumentāli precīzo valodu.

Jau ziņots, ka filmas «Dvēseļu putenis» veidošanu gada sākumā pārņēmusi režisora Dreiberga studija «Kultfilma», bet Saeimas iepriekšējiem filmas veidotājiem - «Studijai F.O.R.M.A» - piešķirtie 35 000 eiro izlietoti bez rezultāta. Studija izstrādāja filmas projektu, bet tās ražošanu nesāka, jo tika lauzts līgums ar Aleksandra Grīna tiesību turētāju - rakstnieka mazmeitu Noru Romanu. Viņu neapmierināja tas, ka studijas izstrādātais scenārijs neatbilst grāmatas motīviem.

Dreiberga studijai pašlaik piešķirti 200 000 eiro. Vēl tikpat lielu summu studijai paredzēts piešķirt šī gada beigās. Režisors norādījis, ka viņam filmas veidošana ir milzīgs gods.

Saistībā ar «Dvēseļu puteņa» projektu Nacionālais kino centrs (NKC) neesot bijis tiesīgs izvērtēt Dreiberga radošo potenciālu, bet NKC vadītāja Dita Rietuma skaidrojusi, ka režisors sevi ir pieteicis ar vairākām veiksmīgām dokumentālām filmām. To, ka tieši viņš ir kļuvis par projekta «Dvēseļu putenis» realizētāju, noteikusi Grīna autortiesību mantinieku izvēle.

Filmas «Dvēseļu putenis» pirmizrāde paredzēta 2018.gada 18.novembrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu