Noskaties lieliskās Edmunda Jansona animācijas īsfilmas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

No šīs nedēļas populārajā video vietnē Vimeo skatāmas studijas «Atom Art» animācijas īsfilmas «Kora turneja» un «Starptautiskā tēva diena». Filmu autors ir režisors un bērnu grāmatu ilustrators Edmunds Jansons.

Abas filmas piedāvā jautru un asprātīgu rotaļu ar attēlu un skaņu. Filmas «Starptautiskā tēva diena» galvenais varonis ir gādīgs putnu ģimenes tētis, kurš nopūlas, lai sagādātu saviem putnubērniem barību. Taču zīmetajā pasaulē melna oga izskatās tāpat kā melns caurums – un tam ir pārsteidzošs iznākums.

«Kora turneja» savukārt vēsta par zēnu kori no Latvijas, kas devušies koncertēt uz Seulu. Diriģentes rokās koris ir pakļāvīgs mūzikas instruments, bet, izsprukuši no diriģentes uzmanības, zēni atkal kļūst par draiskulīgiem bērniem. Filma tapusi piedaloties Seulas animācijas filmu festivāla atbalstītā animācijas īsfilmu veidošanas programmā. «Radošā ziņā autoriem dota pilnīga brīvība, vienīgais nosacījums – filmai jābūt kaut kā saistītai ar Seulu. Jutu, ka būtu tikai godīgi līdzsvaram demonstrēt Latvijas kultūrvērtības. Ideja dzima no vīzijas, ka būtu jauki, ja festivāla atklāšanas pasākumā skanētu kāda tīra, dzidra dziesma latviešu valodā» tā Edmunds Jansons raksturo filmas ieceri.

International_Fathers_Day from Atom Art on Vimeo.

Filmas iecere tika īstenota, sadarbojoties ar komponistu un skaņu režisoru Ģirtu Bišu. Filmas skaņu celiņu ierakstījis Rīgas Doma zēnu koris, kas koncertējis daudzās pasaules valstīs, tostarp arī ASV Baltajā namā. Filmas ieskaņošanas laikā kora zēni atpazina sevi filmas tēlos un priecājās par sakritībām starp filmas komiskajām situācijām un reālajiem atgadījumie viņu turnejās.

«Atom Art» filmas atgriežas pie pašmāju skatītājiem pēc ceļojuma pa pasaules kinofestivāliem trīs gadu garumā. «Kora turneja» kopumā pabijusi vairāk nekā 100 festivālos, bet «Starptautiskā tēva diena» – 60 festivālos. Filmas rādītas festivālos gan daudzās Eiropas valstīs, gan ASV un Kanādā, Japānā un Dienvidkorejā, gan eksotiskās valstīs, piemēram, Pakistānā, Mozambikā, Jaunzēlandē, Kolumbijā un pat Antarktīdā.

Abas filmas kopā ir saņēmušas 19 starptautiskas balvas, tostarp prestīžajā Hirosimas animācijas filmu festivālā un Zagrebas filmu festivālā. Filmu orģinalitāti novērtējusi arī Latvijas Nacionālā filmu festivāla «Lielais Kristaps» žūrija, piešķirot Edmundam Jansonam labākā animācijas mākslinieka balvu un Ģirtam Bišam labākā skaņas režisora balvu.

Studijas Atom Art mājaslapa:

CHOIR TOUR from Atom Art on Vimeo.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu