Dokumentālā filma "Lūgšana krustā" (8)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kinoteātrī "Rīga" piektdien, 17. oktobrī, notika pilnmetrāžas dokumentālās filmas "Lūgšana krustā" pirmizrāde.

Filma "Lūgšana krustā" ir latviešu bīskapa Boļeslava Sloskāna dzīvesstāsts. Cilvēka, kas savas dzīves lielāko daļu aizvadījis ārpus Latvijas. Varbūt tālab arī šeit dzimtenē mazāk pazīstams. Toties labi zināms Baltkrievijā, Krievijā, Rietumeiropā, kā arī vēl plašākā pasaulē. Par viņu uzrakstītas daudzas grāmatas, kas izdotas vācu, franču, flāmu, itāļu, tagad arī latviešu valodā.

Bīskaps Boļeslavs Sloskāns dzimis Rēzeknes apriņķa Stirnienes pagastā, mācījies Pēterpils garīgajā seminārā, 1926. gadā 33 gadu vecumā slepeni iesvētīts par vienu no trim vienīgajiem katoļu bīskapiem Padomju Savienībā. Jau nākamajā gadā Boļeslavs Sloskāns apsūdzēts spiegošanā un arestēts, izsūtīts uz Solovku un Sibīrijas nometnēm. 1933. gadā Latvijas Republikas valdībai izdevās panākt bīskapa Sloskāna atbrīvošanu un deportēšanu uz Latviju. Otrā pasaules kara beigās bīskaps Sloskāns līdz ar citiem katoļu bīskapiem Jāzepu Rancānu un Antonu Urbšu tika izsūtīti uz Vāciju. Trimdā bīskaps Sloskāns sniedza lielu atbalstu studējošiem latviešu jauniešiem. Boļeslavs Sloskāns miris 1981. gadā Beļģijā. 1993. gadā viņa mirstīgās atliekas pārvestas uz Latviju un pārapbedītas Aglonas bazilikas kriptā blakus bīskapam Jāzepam Rancānam un kardinālam Juliānam Vaivadam.

Filma "Lūgšana krustā" ir arī vēstures liecība par boļševiku veikto apvērsumu Krievijā, kas turpmākajā laikā daudzām tautām, arī latviešiem, atnesa ciešanas un nāvi Gulaga un citās koncentrācijas nometnēs, kad notika masveida baznīcu postīšana un priesteru nogalināšana, kad ticība Dievam tika pielīdzināta valsts nodevībai. Bīskaps Boļeslavs Sloskāns ir viens no tiem, kas iziet šo moku ceļu un brīnumainā kārtā izglābjas.

Šīs atmiņas par latviešu bīskapu Boļeslavu Sloskānu ir vienlīdz svarīga gan mums Latvijā, gan citviet pasaulē. Ne velti Vatikāns gatavojas pasludināt bīskapu par vienu no pasaules svētajiem.

Dokumentālā pilnmetrāžas filma "Lūgšana krustā" tapusi Reklāmas aģentūrā (Filmu studijā) "Balti". Tās garums ir 52 minūtes. Filmu veidojuši scenārija autore un režisore Dzidra Smiltēna, operatori Miks Zvirbulis, Jānis Eglītis, Agris Birzulis, montāžas režisore Gunta Ikere, skaņu operators Igors Jakovļevs.

Filmas pirmizrādē līdzās filmas veidotājiem un atbalstītājiem, aicināti piedalīties arī Latvijas valdības vadītāji, deputāti, politiķi, reliģisko konfesiju vadītāji, uzņēmēji.

Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats, aicinādams uz filmas pirmizrādi, atzīst, ka šis dzīvesstāsts ir ļoti nozīmīgs arī šodien, kad cilvēki atkal ir ierauti laika griežos, kur dominē ļaunums, noziedzība, visu līmeņu meli un nodevība. Tapusī filma aicina ikvienu atvērt sevi cilvēcībai un mīlestībai un ir liels notikums visiem ticīgiem cilvēkiem Latvijā. Tā atgādina bīskapa Boļeslava Sloskāna reiz sacīto:

"Latviešu tauta varēs pastāvēt vienīgi kā ticīga tauta ar augstu morāli, kāda bijusi mūsu tautai cauri gadu simtiem. Ne ienaidnieki iznīcina tautu, bet tauta pati sevi iznīcina, kad morāle pagrimst."

Pēc pirmizrādes filmas "Lūgšana krustā" vēl viens seanss paredzēts 19. oktobrī plkst.17.00 kinoteātra "Rīga" Mazajā zālē. Kinoafiša

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu