Kinoteātrī "Rīga" demonstrēs filmu "Bruņukuģis "Potjomkins"" (20)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar plkst.20 kinoteātrī "Rīga" filmu dienu "Eizenšteins. Vigo. Dreiers. Pasaules kino grandi" laikā demonstrēs režisora Sergeja Eizenšteina filmu "Bruņukuģis "Potjomkins"", ko pavadīs pianists Aļoša Cimmermans, informēja Rīgas Kinomuzeja vadītāja Elīna Reitere.

Kinoteātra "Rīga" Lielajā zālē demonstrētā filma "Bruņukuģis "Potjomkins"" ir Eizenšteina pazīstamākā filma.

Filmas kadri - pa Odesas kāpnēm lejup ripojošie bērnu ratiņi, šāvienam paceltie bruņukuģa lielgabalu stobri, sarkanais karogs mastā - kļuvuši par ikoniskiem attēliem pasaules kino vēsturē. Savulaik filma pilnībā mainīja kino montāžas jēdzienu, un aizvien no jauna tā tiek ierindota starp visu laiku labākajām filmām.

"Bruņukuģis "Potjomkins"" ir Eizenšteina versija par 1905.gada sacelšanās laikā notikušo matrožu dumpi un tā apspiešanu: protestējot pret necilvēcīgajiem dzīves apstākļiem uz kuģa, matroži rīko sacelšanos, kuras laikā tās iniciators Vakulinčuks kaujā iet bojā. Odesas iedzīvotāji pulcējas ostā, lai atvadītos no Vakulinčuka un sveiktu kuģa komandu, bet piepeši uz ostas kāpnēm parādās cara armija.

Eizenšteina meistardarba muzikālo pavadījumu sniegs pianists Cimmermans. Latvijā dzimušais komponists ir Minhenes Mūzikas augstskolas profesors, kas pēdējo 20 gadu laikā īpašu ievērību ieguvis tieši ar mēmā kino klasikai komponēto un aranžēto mūziku. Viņa repertuārā ietilpst jau vairāk nekā 400 filmu pavadījumi. Cimmermans un viņa ansamblis regulāri piedalās starptautiskos kinofestivālos, kā arī veido mēmo filmu muzikālo pavadījumu DVD ierakstiem un televīzijas pārraidēm.

Filma "Bruņukuģis "Potjomkins"" kinoteātra "Rīga" Lielajā zālē būs skatāma arī rīt plkst.18. Pirms abiem filmas seansiem ievadvārdus teiks kino kritiķe Dita Rietuma.

Jau ziņots, ka no 21.novembra līdz 29.novembrim kinoteātrī "Rīga" notiek Rīgas Kinomuzeja un Nacionālā kino centra sadarbībā ar Dānijas Kultūras institūtu un Francijas Kultūras centru rīkotās filmu dienas "Eizenšteins. Vigo. Dreiers. Pasaules kino grandi".

Skolēniem, studentiem un pensionāriem ieeja filmu dienu pasākumos ir bez maksas.

Komentāri (20)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu