Pētījums: Skumju filmu skatīšanās uzlabo garastāvokli

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Jaunā zinātniskā pētījumā atklāts, ka cilvēkiem pusotru stundu pēc skumjas filmas noskatīšanās ievērojami uzlabojas garastāvoklis. Nīderlandiešu zinātnieku eksperimentā 60 dalībnieki noskatījās divas emocionālas filmas - 1997. gada itāļu romantisko traģikomēdiju «La Vita E Bella» («Dzīve ir skaista») un 2009. gada drāmu «Hachi: A Dog's Tale» («Hatiko - uzticamais draugs»).

28 dalībnieki skatīšanās laikā raudāja. Lai arī uzreiz pēc filmas viņi bija skumji, pēc 90 minūtēm viņi sajuta priecīgu pacilājumu.

«Pēc sākotnējās garastāvokļa pasliktināšanās vajadzīgs laiks, lai garastāvoklis ne tikai atjaunotos iepriekšējā līmenī, bet arī paceltos augstāk nekā pirms emocionālā notikuma,» skaidro Tilburgas Universitātes pētnieks Asmirs Gračanins.

Pagaidām raudāšana izpētīta gaužām maz.

Daži zinātnieki to uztver kā lūgumu pēc atbalsta, mierinājuma vai palīdzības, kamēr citi par raudāšanas galveno funkciju uzskata atbrīvošanos no spēcīgām emocijām.

Kaut arī cilvēki apgalvo, ka pēc raudāšanas jūtas labāk, līdz šim zinātniskajos pētījumos galvenokārt tika secināts tas, ka noskaņojums pēc raudāšanas kļūst drūmāks. Taču Tilburgas Universitātes pētījumā tika analizēts gan tūlītējais noskaņojums, gan arī vēlākās garastāvokļa izmaiņas.

«Iespējams, ka raudājušo eksperimenta dalībnieku piedzīvotā spēcīgā garastāvokļa uzlabošanās ir vainojama pie populārā uzskata, ka izraudāšanās liek justies labāk,» norāda Gračanins.

Pētījums publicēts akadēmiskajā žurnālā «Motivation and Emotion».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu