ASV tiesājas par «Happy Birthday to You» autortiesībām

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV tiesājas par populārās dzimšanas dienas sveikšanas dziesmiņas «Happy Birthday to You» autortiesībām, mēģinot apstrīdēt mūzikas giganta «Warner Music Group» tiesībām uz autoratlīdzību. Autortiesību turētājs «Warner Music Group» par populārās dziesmiņas atskaņošanu honorārā saņem aptuveni divus miljonus ASV dolāru gadā, jeb 5000 dolāru dienā, kas «Happy Birthday to You» parada par visu laiku ienesīgāko dziesmu.

Par dziesmas izmantošanu rotaļlietu ražotājiem, mobilo tālruņu skaņu veidotājiem, restorānu tīkliem un pat skautiem nākas maksāt autoratlīdzības likmi no 500 līdz desmitiem tūkstošiem ASV dolāru apmērā. Tikmēr daudzi kino, teātru un mūzikas industrijas pārstāvji izvirās no šīs dziesmas, lai nepalielinātu budžetu.

«Kinoindustrijā vienmēr klejo joks. Tavs boss vienmēr saka: nefilmē «Happy Birthday to You» dziesmu, jo tev par to būs jāmaksā,» sacīja kinorežisore Dženifera Nelsone, kas ir viena no trim amerikāņu māksliniekiem, kas tiesas ceļā vēlas apstrīdēt «Warner Music Group» tiesības uz dziesmu.

Nelsone strādā pie dokumentālās filmas par dziesmas «Happy Birthday to You» izcelsmi. Par dziesmas izmantošanu filmā viņa samaksājusi 1500 ASV dolāru.

Filmas uzņemšanas laikā Nelsone atradusi dokumentālus pierādījumus, kas rada šaubas par «Warner Music Group» tiesībām uz dziesmu.

Nelsonei tiesas procesā pievienojušies vēl divi mākslinieki - mūziķe, kura samaksāja par tiesībām dziedāt dziesmu albumā, un kinorežisors, kuram tika piesūtīts 3000 dolāru rēķins par dziesmas izmantošanu filmā.

«Tā ir tik liela mūsu dzīves daļa. Doma, ka par to ir jāmaksā, ka tā kādam pieder, neliekas pareiza,» sacīja Nelsone.

Prasības iesniedzēji norāda, ka «Warner Music Group» 1963.gadā panāktā sākotnējo 1935.gada autortiesību atjaunošana nav likumīga.

Par dziesmas rašanās laiku tiek uzskatīts 1893.gads, kad vācu emigrantes Mildreda Hilla un Petija Hilla sacerēja īsu dzīvespriecīgu dziesmiņu «Good Morning to All» bērnudārza audzēkņiem. Dziesmas teksts bieži mainīts, pielāgojot to dažādiem svētkiem, tostarp dzimšanas dienas svinībām.

Dažu desmitgažu laikā dziesma kļuva populārā visās ASV. Tā bija pirmā dziedošā telegramma ASV, kā arī pirmā kosmosā dziedātā dziesma.

20.gadsimtā nošu grāmatās drukātā formātā dziesma vairākkārt izdota bez kādām autoru atsaucēm, ko Nelsone uzskata par pamatotu pierādījumu faktam, ka dziesma nav autortiesību aizsargāta.

ASV autortiesības parasti ir spēkā 70 gadus, un pirms 1923.gada publicētiem darbiem autortiesības parasti netiek piemērotas.

Mūzikas izdevniecībai «Warner Music Group» autortiesības uz «Happy Birthday to You» ASV tirgū pieder līdz 2020.gadam, bet Eiropas Savienības tirgū līdz 2016.gada 31.decembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu