Kinoteātros: Strīpa, Rīvss, Grisvoldu ģimene un «bēgļu kino»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Piektdien, 4. septembrī, Latvijas kinoteātros pirmizrādi piedzīvos vairākas interesantas filmas - «Roķīgā mamma» («Ricki and the Flash») ar Merilu Strīpu galvenajā lomā, erotiskais trilleris «Tuk-Tuk» («Knock-Knock») ar sen neredzēto Kianu Rīvsu un jautrās Grisvoldu ģimenes jaunākais piedzīvojumu stāsts «Atvaļinājums» («Vacation»). Paralēli Holivudas kino galvaspilsētā virmo arī dokumentālā kino vibrācijas - 19. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums. Lūk, detalizētāk!

 
Foto: publicitātes

«Roķīgā mamma»

Aizkustinošajā ģimenes drāmā «Roķīgā mamma» galveno lomu atveido lieliskā Holivudas dīva Merila Strīpa. Šī muzikāli krāšņā drāma ir izcils apliecinājums aktrises Merilas Strīpas spējai viena kino stāsta ietvaros izpaust savu talantu gan drāmas, gan komēdijas, gan mūzikla žanrā.

Filma ir spožs stāsts par rokzvaigzni Rikiju, kura, mēģinot piepildīt savu sapni par slavenas mūziķes karjeru, ir pieļāvusi daudz kļūdu attiecībā uz savu ģimeni. Brīdī, kad viņas meita Džūlija pārdzīvo sāpīgu šķiršanos, Rikija beidzot ir gatava atteikties no skatuves un veltīt laiku saviem nu jau pieaugušajiem bērniem. Un tad caur smeldzīgu dramatismu un apburošu humoru soli pa solim atklājas, cik dziļas rētas Rikijas rokenrola dzīves stils ir atstājis viņai tuvo cilvēku sirdīs.

Īpašu sabiedrības uzmanību šoreiz ir izpelnījies fakts, ka filmā «Roķīgā mamma» spēlē arī Merilas Strīpas meita, aktrise Memija Gamera. Turklāt viņa atveido Merilas tēla Rikijas meitu Džūliju, kuru pēkšņi pamet mīļotais vīrietis. Izrādās gan, ka saspēle filmēšanas laukumā abām Holivudas dīvām bijis ļoti emocionāls pārdzīvojums, jo saistībā ar atveidoto varoņu sāpīgajām savstarpējām attiecībām aktrisēm bija bail, ka tēlotais naids, dusmas un nesapratne var ietekmēt abu dzīvi arī realitātē. «Bija epizode, kad man bija jāizgāž pret mammu šausmīga žults. Es tik ļoti aizrāvos, ka tikai pēc brīža aptvēru, cik ļoti šādi vārdi var sāpēt. Man bija bail, ka viņa tos uztvers kā Merila, nevis Rikija. Taču tad ieraudzīju mammas viltīgo smaidu un sapratu, ka robežu esam spējušas saglabāt,» atceras Memija Gamera. Savukārt Merila Strīpa meitu ir nodēvējusi par «izcilu aktrisi, kurai talantu ir devusi daba».

Vērīgākie fani jau ir secinājuši, ka režisora Džonatana Demmes (viņš, starp citu, ir saņēmis «Oskaru» par kulta filmu «Jēru klusēšana») radītajā mammas un meitas duelī ir atrodami vēl vairāki aizraujoši fakti. Piemēram, Merilas Strīpas atveidotās galvenās varones Rikijas zābaki nāk no viņas meitas Memijas Gameras apavu krājumiem.

 
Foto: publicitātes

«Tuk-Tuk»

Pēc ilgāka laika kinoekrānos atkal būs vērojams kulta aktieris Kianu Rīvss. Kritiķu atsauksmes liecina, ka par Holivudas vientuļnieku dēvētā kino personība spoži piesaka sevi rudens gaidītākajā erotiskajā trillerī «Tuk-Tuk» («Knock-Knock»). Pirmizrāde šim spriedzes pilnajam kino stāstam Latvijā gaidāma jau šo piektdien, 4. septembrī.

Kino stāsts «Tuk-Tuk» ir leģendārā šausmu trilleru žanra režisora un scenārista Īlaja Rota jaunākais šedevrs. Tas vēsta par kādu mīlošu vīru un divu bērnu tēvu, kurš brīdī, kad nedēļas nogalē ir palicis mājās viens, atver durvis divām negaisā izmirkušām svešiniecēm. Vīrieša laipnais žests pret viņa paša gribu izvēršas pavešanā un mežonīgas kaisles pilnā naktī. Taču nekontrolējamajam nakts piedzīvojumam seko šausmas, no kurām viņš nespēj izbēgt.

Galvenās lomas atveidotājs Kianu Rīvss uzsver, ka dalību kino stāstā «Tuk-Tuk» apstiprinājis tāpēc, ka viņu ieinteresēja piedāvātā varoņa dzīves stāsts: «Tiklīdz man atsūtīja scenāriju, es sapratu, ka ir vērts piedalīties šajā projektā. Mani uzrunāja iespēja spēlēt vīrieti, kuram jāiziet cauri šīm šausmām un jāsaņem sods par to, ka viņš reizē spēj būt nevainīgs un vainīgs. Patiesībā viņš ir upurjērs, taču noteikti ne naivs.»

Kino kritiķi ir augstu novērtējuši filmas «Tuk-Tuk» režisora un aktieru spēju kāpināt spriedzi. Ne mazāk komplimenti tiek veltīti filmas erotiski piesātinātajai videi un kaislīgajām mīlas ainām. Ir pat skatītāji, kuri apgalvo, ka šausmu trilleris «Tuk-Tuk» izgriež pogas kulta filmai «Greja piecdesmit nokrāsas» («Fifty Shades of Grey»).

 
Smieklīgie Grisvoldi atgriežas uz kino ekrāniem
Smieklīgie Grisvoldi atgriežas uz kino ekrāniem Foto: publicitātes

«Atvaļinājums»

Svētki tiem, kuri jau paspējuši sailgoties pēc atvaļinājuma bezrūpības, jo jau šo piektdien, 4. septembrī, pirmizrādi Latvijas kinoteātros piedzīvos leģendārās un jautrās Grisvoldu ģimenes jaunākais piedzīvojumu stāsts «Atvaļinājums» («Vacation»).

Piedzīvojumu komēdija «Atvaļinājums» ar filmas «Paģiras» («The Hangover») zvaigzni Edu Helmsu galvenajā lomā ir stāsts par apzinīgu ģimenes galvu Rastiju Grisvoldu, kurš, atceroties sava tēva mēģinājumus vienot ģimeni ar dažādu izbraucienu palīdzību, izlemj sekot viņa pēdās. Rezultātā Rastijs pārsteidz savu atturīgo ģimeni ar entuziasma pilnu piedāvājumu doties izbraucienā pāri visai Amerikai, lai nokļūtu foršākajā ģimenes atrakciju parkā valstī. Šķiet, lieki piebilst, ka plānotais ceļojums nenorit tik gludi, kā vajadzētu.

Izklaidējošais kino stāsts par jautriem pārpratumiem pilno atvaļinājumu ir divu spēcīgu Holivudas scenāristu Džonatana Goldsteina un Džona Frensisa Deilija debija režijas jomā. Tas ir arī jaunākais turpinājums astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados populārajām komēdijām par jancīgās Grisvoldu ģimenes atvaļinājumiem. Pēdējā no tām bija 1997. gadā iznākusī «Vegasas atvaļinājums» («Vegas Vacation»).

Komentējot šīs ļoti veiksmīgās ģimenes filmu sērijas panākumu atslēgu, komēdijas «Atvaļinājums» režisors un scenārija autors Džons Frensiss Deilijs uzsver: «Spilgti atceros pirmo reizi, kad redzēju Grisvoldu ģimenes dēkas. Tā man bija revolūcija! Bija sajūta, ka man tiek atvērtas acis uz to, ka komēdija vienlaikus var būt intelektuāla un muļķīga. Un tieši tāds ir mans iecienītākais komēdijas veids – kino darbi, kas liek vēderam rauties krampjos no smiekliem, bet vienlaikus runā par ļoti svarīgiem un aizkustinošiem jautājumiem.»

 
«Kā draugi atnākam»
«Kā draugi atnākam» Foto: publicitātes

19. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

Līdz 6. septembrim turpinās Nacionālā kino centra organizētais 19. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums – starptautisks pasākums kino profesionāļiem un skatītājiem. Programma «Būt vai Būt» kino cienītājiem piedāvā noskatīties 2014. un 2015. gada atzītākās pasaules dokumentālās filmas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu