Ķīnā pirmoreiz atļauj izrādīt filmu par homoseksuālām attiecībām

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnas cenzori pirmoreiz atļāvuši publiski izrādīt filmu par homoseksuāla pāra attiecībām, vēsta britu laikraksts «The Guardian».

Ķīna atļāvusi Francijas un Ķīnas kopdarba «Seek McCartney» izrādīšanu kinoteātros.

Kinolentes režisors Vans Čao par cenzoru lēmumu paziņoja ķīniešu sociālajā tīklā «Weibo». «Tas ir neliels solis filmu departamentam, bet liels solis filmu industrijas darbiniekiem,» norādīja režisors.

1997.gadā Ķīnā tika atcelts homoseksuālisma aizliegums, bet 2001.gadā homoseksuālisms tika izņemts no psihisko slimību saraksta. Ķīnā joprojām nav atļautas viendzimuma laulības un partnerattiecības.

Sičuaņas Sociālo zinātņu akadēmijas pētnieks Sjins Fei 2013.gadā aprēķināja, ka valstī līdz pat 12 miljoniem homoseksuālu vīriešu ir apprecējušies ar heteroseksuālām sievietēm. Laulība sabiedrībā tiek uzskatīta par ļoti nozīmīgu, un vairāki homoseksuāli ķīnieši sūdzējušies, ka neesot saņēmuši pelnītu paaugstinājumu vai arī bez iemesla tikuši atlaisti no darba. Daudzviet Ķīnā ir klīnikas, kas mēģina homoseksuāļus pievērst heteroseksuālām attiecībām.

Ķīnas kino industrijas pazinēji pieļauj, ka filmai «Seek McCartney» par labu spēlē fakts, ka tās veidošanā iesaistījusies Ķīnas kinostudija. Ķīnā ik gadu atļauts izrādīt tikai 34 ārzemju filmas, jo valsts cenšas veicināt interesi par pašmāju kino.

Ķīnas cenzori arī mēdz mainīt lēmumus. Piemēram, 2013.gadā dienu pēc pirmizrādes tika atsaukta amerikāņu režisora Kventina Tarantino vesterns «Django Unchained» («Atsvabinātais Džango»), jo galvenās lomas tēlotājs Džeimijs Fokss kādā ainā bija redzams kails.

«Fakts, ka filma izlaista kinoteātros, vēl nenozīmē, ka nākotnē Ķīnā tiks izlaistas vēl citas kinolentes par homoseksuālām attiecībām,» norāda režisors un homoseksuāļu tiesību aktīvists Faņs Popo. «Ķīnas filmu izvērtēšanas sistēma joprojām ir ļoti nestabila, jo nav skaidru noteikumu. Tas ir ļoti atkarīgs no cenzora untumiem.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu