Latvija «Oskara» balvai izvirza Kursieša filmu «Modris»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nākamā gada ASV Kinoakadēmijas balvai «Oskars» labākās ārzemju filmas nominācijā no Latvijas izvirzīta Jura Kursieša spēlfilma «Modris», kas ir Latvijas, Grieķijas un Vācijas kopražojums. Nacionālā kino centra (NKC) izveidota ekspertu komisija filmu izraudzījusies vienbalsīgi, sacīja NKC ekspertu komisijas priekšsēdētāja un Rīgas Kino muzeja vadītāja un kinozinātņu maģistre Zane Balčus.

«Eksperti abās filmās saskatīja daudz interesantu lietu, taču filmas stratēģiskās viengabalainības, dramatiskā stāsta un izcilā jaunā aktiera Kristera Pikša tēlojuma dēļ šis lēmums šoreiz ir bijis šāds,» sacīja Balčus.

Latvijas Kinematogrāfistu savienības valdes locekle un kinomāksliniece Ieva Romanova akcentēja, ka «Modris» ir izturēta savā stilistikā un viengabalainībā. «Tās ir pamatkvalitātes mākslas darba vērtēšanā. Tieši šī atturība gan izteiksmes līdzekļos, gan vizuālajā tēlā parāda autora lielo spēku atturēties no liekām lietām, barokālisma. Šī filma ir izturēta atturīgā un tīrā stilā, kas neapšaubāmi ir šīs filmas kvalitāte. Arī stāsta dramaturģija ļoti labi «sēž»,» sacīja Romanova.

Savukārt filmu producents Roberts Vinovskis norādīja, ka gan filmai «Modris», gan «Izlaiduma gads» ir savas pozitīvās puses un trūkumi. Trūkumi ir arī balvai izvirzītajai filmai. Attiecībā uz savu vērtējumu viņš piegājis kā kino skatītājs, noskatoties abas filmas, mēģinot saprast, kura no filmām vairāk atstāj emocionālu iespaidu.

Režisors par filmu «Modris» 2014.gada nacionālajā filmu festivālā «Lielais Kristaps» saņēma balvu nominācijā «Labākā debija».

Filma «Modris» ir patiesu notikumu iedvesmots stāsts par pusaudzi, kura samilzušais konflikts ar māti noved līdz tiesu darbiem. Pēc tam Modris nolemj atrast tēvu, kuru nekad dzīvē nav saticis.

Galvenās lomas atveidotājs filmā ir neprofesionāls aktieris Kristers Pikša, kurš pagājušajā gadā nacionālajā filmu festivālā «Lielais Kristaps» tika nominēts labākā aktiera balvai. Nacionālajā filmu festivālā «Lielais Kristaps» 2014.gadā filma «Modris» kopumā saņēma septiņas nominācijas. Filma līdz šim saņēmusi vairākas balvas starptautiskos festivālos un divas nominācijas Grieķijas Kinoakadēmijas balvai («Hellenic Film Academy Award»).

Jau ziņots, ka šogad ASV Kinoakadēmijas balvas «Oskars» kritērijiem Latvijā atbilda divas spēlfilmas - «Izlaiduma gads» un Jura Kursieša filma «Modris».

Atbilstoši ASV Kinoakadēmijas balvas nolikumam uz nomināciju kategorijā «Labākā ārzemju filma» («Best Foreign Language Film Award») var pretendēt pilnmetrāžas filma, kas pirmizrādi savā valstī piedzīvojusi periodā no 2014.gada 1.oktobra līdz šā gada 30.septembrim, ir vismaz nedēļu bijusi kinoteātru repertuārā un kuras pamatvaloda nav angļu.

Latvija savu filmu «Oskaram» izvirza jau astoto reizi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu