Izdzīvotājs: Filma «Everests» ir pilnīgas muļķības

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neveiksmīgajā 1996. gada alpīnisma ekspedīcijā izdzīvojušais žurnālists Džons Krakauers nopēlis jauno kinolenti «Everest» («Everests»), vēsta britu laikraksts «The Guardian». Krakauers izdzīvoja traģiskajā ekspedīcijā uz Everestu, kurā gāja bojā vairāki cilvēki. Savu pieredzi viņš aprakstīja grāmatā «Into Thin Air», kura kļuva par bestselleru.

«Tās ir pilnīgas muļķības,» žurnālists sacīja par jauniznākušo kinolenti. «Ja kāds vēlas uz faktiem balstītu izklāstu, viņam jāizlasa «Into Thin Air«.»

Pieredzējušo alpīnistu Krakaueru filmā spēlē aktieris Maikls Kellijs. Krakauers sacīja, ka neesot sazinājies ar aktieri. Žurnālistu īpaši saniknojusi aina, kurā viņš atsaka piedalīties ekspedīcijas gida Anatolija Bukrejeva meklēšanā.

Kinolentes «Everest» režisors laikrakstā «Los Angeles Times» atbildējis uz Krakauera izteikumiem. «Krakauera kunga pieminētajā telts ainā vēlējāmies parādīt, cik ekspedīcijas dalībnieki bija bezspēcīgi un nespējīgi glābt pārējos. Viņi nebija ļauni, viņi bija bezpalīdzīgi. Ar scenāristiem centāmies taisnīgā veidā atspoguļot notikušo un nepieslieties kādai pusei,» viņš norāda.

Krakauers atzīst, ka traģiskā ekspedīcija ietekmējusi viņa dzīvi vēl vairākus gadus pēc tam. «Man bija depresija, un es to pat neapzinājos,» viņš teica.

Viņš arī kritizēja tā saucamo Everesta tūrismu. «Everests - tas nav īsts alpīnisms,» uzskata Krakauers. «Tas ir bagāto cilvēku alpīnisms. Trofeja uz plaukta, un tas arī viss. Kaut es nekad nebūtu to darījis, un es to domāju nopietni.»

Grāmatā «Into Thin Air» stāstīts par 1996. gada traģiskajiem notikumiem pasaules augstākajā kalna virsotnē, kas prasīja astoņu cilvēku dzīvības, kuru vidū bija arī slavenie alpīnisti Skots Fišers un Robs Hols.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu