Melbārde: Valsts simtgadi nevar pārcelt

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas valsts simtgadi nevar pārcelt, lai arī cik mums būtu grūti, pārliecināta kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK). Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijas kopsēdē ministre sacīja, ka Latvijas valsts simtgade «nav Latvijas valsts budžeta pasākums», piebilstot, ka ikvienam - kā organizācijās, tā arī pašvaldībās - ir jābūt gatavam arī par sev pieejamajiem resursiem domāt, ko varētu darīt simtgades sakarā.

Simtgade nav kāds papildu projekts, uzsvēra Melbārde. Viņa pauda, ka valsts dzimšanas dienai jābūt par prioritāti, kurai jācaurvij arī līdzekļu plānošana nākamajos trīs gados.

Melbārde sacīja, ka «mums kopīgi jāizdomā, kā vislabāk nosvinēt simtgadi, lai tas kalpotu par impulsu nākamajiem 100 gadiem».

Simtgades svinību mērķis ir stiprināt Latvijas sabiedrības valstsgirbu, piederības sajūtu, veicinot pašorganizējošus procesus un sadarbību, skaidroja Melbārde.

«Ir vajadzīgs kāds kārtīgs impulss, lai mainītu attieksmi pret savu valsti. Ir vairāki indikatori, kas liek satraukties par to, vai valstsgriba sabiedrībā ir pietiekoši spēcīga,» norādīja ministre. Viņa uzsvēra, ka Latvija ir zaudējusi daudzus cilvēkus, kuri ir aizbraukuši. Ministre piebilda, ka arī aptaujas liecina, ka daudzi, tostarp jaunieši, vēl aizvien apsver iespēju aizbraukt.

Valsts simtgade būs «iespēja revidēt attieksmi un mainīt to», pārliecināta Melbārde, taču piebilstot, ka tam, lai šāda maiņa notiktu, ir būtiska pašu cilvēku līdzdalība.

Melbārde uzsvēra, ka ikviens no mums ir Latvija, līdz ar to katrs ar savu smaidu, balsi, stāju un talantu spēj radīt mūsu valsts raksturu neatkārtojamu un darīt tās vārdā neiespējamo.

Kultūras ministre Dace Melbārde piedalās mediju pasākumā "Forum Cinemas" kinoteātra "Kino Citadele" kafejnīcā "Casa Blanca", kurā tiek sniegta informācija par nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" aktualitātēm
Kultūras ministre Dace Melbārde piedalās mediju pasākumā "Forum Cinemas" kinoteātra "Kino Citadele" kafejnīcā "Casa Blanca", kurā tiek sniegta informācija par nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" aktualitātēm Foto: Evija Trifanova/LETA
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu