Latviešu filmu ciklā «Diagnoze - kino» dokumentālā filma «Fedja»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Rīgas Kino muzejs turpina latviešu kino vakaru ciklu «Diagnoze - kino», reizi mēnesī - mēneša pirmās ceturtdienas vakarā - izrādot latviešu filmas un kinožurnālus. Šajā sezonā Rīgas Kino muzejs pievēršas Latvijas Kultūras akadēmijas absolventu darbiem, atzīmējot tuvojošos LKA 25 gadu jubileju.

Ceturtdien, 1.oktobrī, plkst.19:00 tiks izrādīta Kristīnes Želves režisētā dokumentālā filma «Fedja» (2012) - Latvijas un Somijas kopražojums. Filma tapusi, «Anša Epnera studijai AVE» sadarbojoties ar Somijas studiju «Kinoproduction Oy», filmas producents - Ivars Zviedris, līdzproducents - Klāss Olsons.

Filma, kuras scenārija autore un režisore ir Kristīne Želve, pievēršas kinorežisora un aktiera Teuvo Tulio (1912 - 2000), īstajā vārdā Teodora Tugaja, bērnības posmam Latgales ciemā. Filma vēsta par to, kā Latgales ainavas, sadzīve, Tulio neparastā dzimta un zēna bērnības pārdzīvojumi un iespaidi vēlāk parādās viņa režisētajās filmās.

Aki Kaurismeki Teuvo Tulio nodēvējis par izcilāko somu kino režisoru. Īstajā vārdā Teodors Antonijs Tugajs, dzimis turku-poļu un latviešu-persiešu izcelsmes vecākiem, Tulio pēc dzīves Latvijā jau agri pārcēlās uz Somiju, kur guva atzinību kā mēmā kino aktieris un tika dēvēts par «somu Valentīno» (pēc analoģijas ar Holivudas mēmā kino zvaigzni Rūdolfu Valentīno). Pievēršoties režijai, Tulio radīja izteiktas melodrāmas - skaistas sievietes tajās mīlēja, cieta, un ļāvās likteņa nežēlīgajiem triecieniem alkohola un vīriešu - pavedinātāju veidolā. Tulio darbi (1930.-1970. gadi) tiek vērtēti ārkārtīgi pretrunīgi - viņš gan tiek apsūdzēts klišeju atražošanā, gan dēvēts par protofeministu, gan somu un pasaules kino dārgumu; viņam veltītas retrospektīvas tiek izrādītas visā pasaulē.

Seansa sākums plkst.19:00 Rīgas Kino muzejā (Peitavas ielā 10, ieeja no Alksnāja ielas).

Ieeja bez maksas.

Nākamie cikla «Diagnoze - kino» seansi būs 5.novembrī un 3.decembrī, un tajos tiks izrādītas citu Latvijas Kultūras akadēmijas studentu un absolventu filmas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu