Feministes sarīko protesta akciju uz sarkanā paklāja

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien ar kinolentes «Suffragette» («Sufražiste») seansu tika atklāts Londonas kinofestivāls, kurā šogad īpaša uzmanība pievērsta sieviešu tiesību jautājumiem. Tiesa, kad uz sarkanā paklāja pulcējās filmas zvaigznes, uz tā, pārkāpjot pāri aizsargbarjerām, nesankcionēti uzskrēja 12 feministes, kuras sarīkoja protesta akciju, aicinot pievērst uzmanību vardarbībai pret sievietēm ģimenē. «Cīņa nav galā,» viņas sauca, laižot gaisā zaļas un violetas dūmu bumbas.

Pasākuma apsardze centās aizdzīt protestētājas, kuras pie apģērba bija piespraudušas zīmes ar tādiem uzrakstiem kā «Mirušas sievietes nevar vēlēt». Juceklis uz sarkanā paklāja ilga apmēram desmit minūtes.

22 gadus vecā protesta dalībniece Šenisa Makbīna sacīja, ka esot vēlējusies pastiprināt filmas feminisma garu, pievēršot sabiedrības uzmanību pret sievietēm vērstajai vardarbībai. «Tas ir lieliski, ka sieviešu vēsture tiek atspoguļota filmā, taču cīņa vēl nav beigusies,» viņa teica.

27 gadus vecā britu skolotāja Emma Fišere sacīja, ka protestu organizējusi kustība «Sisters Uncut». Tā nosodījusi Lielbritānijas konservatīvo valdību, kas samazinājusi cīņai ar vardarbību ģimenē atvēlēto finansējumu.

«Budžeta samazināšanas dēļ ik nedēļu Lielbritānijā tiek nogalinātas divas sievietes,» apgalvo Fišere. «Mēs nevaram pārstāt cīnīties.»

Vairākas «Suffragette» aktrises izrādīja atbalstu protestam, kura dēļ pirmizrāde aizkavējās par 15 minūtēm.

Bonema Kārtere trešdien sacīja, ka protests esot bijusi perfekta reakcija uz filmu. «Es priecājos, ka mūsu filma ir kaut ko izdarījusi. Tieši tāpēc tā tika uzņemta,» viņa teica.

«Oskara» balvas laureāte Strīpa pauda sarūgtinājumu par to, ka filmu industrijā ar nospiedošu pārākumu joprojām dominējot vīrieši.

Filmā «Suffragette» stāstīts par jaunu sievieti, kura apņēmusies izcīnīt sievietēm balsstiesības pat tad, ja viņai tāpēc nāktos zaudēt savu mājokli un bērnus. Galveno lomu atveido aktrise Kerija Maligana, bet kinolentē spēlē arī Merila Strīpa un Helēna Bonema Kārtere.

Noskaties video!

Londonas kinofestivālā 12 dienu laikā tiks izrādītas 238 mākslas un dokumentālās filmas.

Festivāls noslēgsies ar britu režisora Denija Boila biogrāfiskās kinolentes «Steve Jobs» («Stīvs Džobss») Eiropas pirmizrādi. ASV tehnoloģiju giganta «Apple» dibinātāja lomu spēlē Vācijā dzimušais īru aktieris Maikls Fasbenders.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu