Iebilst pret to, ka «Oskaram» netiek nominēti melnādainie

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Amerikāņu režisors Spaiks Lī un aktrise Džada Pinketa-Smita (Jada Pinkett Smith) plāno boikotēt ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremoniju, jo nomināciju sarakstā neesot pārstāvēti melnādainie aktieri. Jau otro gadu pēc kārtas «Oskara» balvai labāko aktieru kategorijās nebija melnādainu aktieru. Neapmierinātību par šo faktu izteikuši vēl vairākas afroamerikāņu slavenības, to skaitā reperis Snoop Dogg.

«Kā tas ir iespējams, ka otro gadu pēc kārtas visi 20 aktierspēles kategoriju nominanti ir baltie? Un nesāksim pat runāt par pārējām kategorijām,» tvītoja Lī, izmantojot tēmturi «OscarsSoWhite» (««Oskari» ir tik balti»).

«40 baltie aktieri divu gadu laikā, bet neviena melnādainā. Vai mēs neprotam tēlot?»

«Šī ir grūta, taču nozīmīga saruna,» teica ASV Kinoakadēmijas prezidente Šerila Būna Aizeksa. Viņa norādīja, ka esot «sarūgtināta un vīlusies par iekļaušanas trūkumu».

«60. un 70. gados Kinoakadēmijai bija jāpiesaista gados jauni dalībnieki, lai balvas būtu aktuālas un nozīmīgas,» skaidro Aizeksa. «2016. gadā jāiekļauj visas šķautnes - dzimumu, rasi, tautību un seksuālo orientāciju.»

ASV Kinoakadēmijas dalībnieki ir apmēram 6000 kino industrijas profesionāļu, kas tiek ievēlēti uz mūžu. Saskaņā ar 2012. gada pētījumu

gandrīz 94% Kinoakadēmijas balsotāju ir balta ādas krāsa, turklāt vairums ir vīrieši.

Laikraksts «The Times» atklāja, ka «Oskaru» balsotāju vidū tikai 2% ir melnādaini, bet latīņamerikāņu ir vēl mazāk. Balsotāju vidējais vecums ir 62 gadi.

Džada Pinketa-Smita
Džada Pinketa-Smita Foto: Reuters/Scanpix

Pinketa-Smita sacīja, ka neapmeklēšot svinīgo balvu pasniegšanas ceremoniju 28. februārī.

«Lūgšanās pēc atzinības vai tikai tās prasīšana mazina cieņu un spēku. Mēs esam cienīgi un spēcīgi cilvēki,» viņa sacīja «Facebook» publicētā video.

Pinketas-Smitas vīrs Vils Smits netika nominēts «Oskara» balvai par lomu sporta filmā «Concussion» («Satricinājums»). Izvirzīts netika arī filmas «Beasts of No Nation» aktieris Idriss Elba, kurš saņēma spīdošas kritiķu atsauksmes un kuram tika prognozēta «Oskara» balvas nominācija.

Bez nominācijām palika arī hiphopa filmas «Straight Outta Compton» aktieri un režisors.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu