Vaska: Ne tikai kino, bet arī dzīvē ir bērni, kuriem pāragri jāpieaug

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau šā gada 14. februārī pasaules pirmizrādi prestižā Berlīnes Starptautiskā kino festivāla ietvaros piedzīvos režisora Renāra Vimbas debijas spēlfilma «Es esmu šeit». Projekts pieskaitāms tā dēvētajam autorkino, jo režisors ir arī filmas scenārija autors. Kopumā šis stāsts un filma tapināts teju piecus gadus. Filmas galveno varoni tēlo komponista Pētera Vaska mazmeita Elīna Vaska, kas, stāstot par filmā atveidoto lomu, secina, ka ne vien kino, bet arī reālajā dzīvē ir bērni, kuriem pāragri ir jāpieaug un jādara lietas, par kurām viņu vecumā nemaz nebūtu pat jādomā.

Režisora Renāra Vimbas debijas spēlfilma «Es esmu šeit» ir spēcīgs autora pieteikums pilnmetrāžas formātā. Režisors stāsta, ka šis ir kā loģisks turpinājums pēc darba ar īsfilmām, kā arī ilgi lolots darbs, kas tapis teju piecus gadus. «Man vienmēr bija tā sajūta, ka

īsmetrāža man īsti neļauj pacelt to stāstu tādā līmenī un epikā, kā es to vēlētos,»

saka Vimba.

Filma ir izsmalcināts sievietes rakstura veidošanās portretējums - pieaugšanas stāsts, kuru caurvij vientulības, vilšanās un pirmās mīlestības pārdzīvojums. Režisors: «Filma ir par jaunu meiteni un viņas cīņu jebkuriem līdzekļiem par to, kas viņai dārgs.»

Filmas galveno varoni Raju tēlo Latvijas Kultūras akadēmijas studente Elīna Vaska (komponista Pētera Vaska mazmeita). Lai gan šī ir Elīnas debija spēlfilmā un filmēšanas sākumposms meitenei esot bijis satraucošs, Rajas lomā iejusties viņai nav bijis grūti. «Man tas viss bija jauns, pilnīgi jauna pieredze.

Pirmajā filmēšanas posmā es biju visnotaļ apstulbusi,

bet ar visu, kas notika filmēšanas laukumā, ātri apradu,» atceras galvenās lomas atveidotāja.

Filmas producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze uzsver, ka, lai gan filma ir drūma,

tā atgādina, ka katram mākonim ir zelta maliņa.

«Mēs šo filmu esam veidojuši ar domu, lai skatītājiem radītu pēcsajūtu, ka, jā, dzīve nav vienkārša, tomēr visām situācijām ir risinājums un beigās viss būs labi!» stāsta filmas producente Bērziņa.

No 26. februāra filma «Es esmu šeit» būs skatāma visā Latvijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu