Rīgā migrācijas tēmai veltīta Eiropas filmu nedēļa

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kinoteātrī «Splendid Palace» no 20. maija līdz 26. maijam notiks Eiropas filmu nedēļa «No kurienes? Uz kurieni?», kas būs veltīta migrācijas tēmai, informēja rīkotāju pārstāve Zane Dzene.

Eiropas filmu nedēļas mērķi ir vairāki - plašā programma ilustrēs migrācijas tēmas aspektus Eiropas valstu kontekstā, neizvairoties arī no ikdienas attēlošanas un izaicinājumiem, tā atklās Eiropas šodienas realitāti, kas pastāv līdzās politiskajām debatēm, un, pateicoties daudzām iesaistītajām organizācijām, demonstrēs uzskatāmu sadarbību starp Eiropas valstīm.

Migrācija ir kļuvusi par ikvienas Eiropas valsts sastāvdaļu un izmainījusi dzīvi un kultūru. Dažās valstīs priekšplānā izvirzījusies ieceļošana, citās dominē izceļošana, taču Eiropas filmu nedēļa nav politisko debašu turpinājums - tā pievēršas citiem jautājumiem. Kāda ir individuālā migrācijas pieredze, kā migrācija maina sabiedrību, kādi stāsti atklājas uz lielā ekrāna, kā bagātinās kultūra, kādas ekonomiskās iespējas rodas.

Mākslas un arī kino mērķis nav vispārīga parunāšana, bet gan individuālos stāstos balstīta tēmas atklāšana. Tieši individuālie stāsti kā mazi mozaīkas gabaliņi veido kopainu, kas atklāj sabiedrības daudzveidību un realitāti.

Eiropas filmu nedēļas programmā iekļautas gan mākslas, gan dokumentālās filmas, kas ieguvušas prominentas kino balvas, tostarp 2016. gada Berlīnes starptautiskā kinofestivāla galvenās balvas, «Zelta lāča», ieguvēja dokumentālā lente «Ugunis jūrā», kā arī citas.

Eiropas filmu nedēļas programmas kuratore Sonora Broka klāstīja, ka vienmēr esmu vairījusies no filmām, kas skar migrāciju un ar to saistītos jautājumus, bet šīs programmas veidošana viņai sagādāja ne vienu vien pārsteigumu. Programmā iekļautās 11 filmas piedāvā 11 dažādus stāstus, ļauj iepazīt dažādas kultūras un ieraudzīt šo apbružāto, neērto tematu caur absolūta humānisma prizmu.

Eiropas filmu nedēļas laikā notiks arī diskusija par sociālpolitisko notikumu ietekmi uz dažādām mākslas formām. Diskusijā piedalīsies dokumentālā kino režisors un Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros notiekošā «ArtDocFest» programmas kurators Vitālijs Manskis, Eiropas filmu nedēļas programmā iekļautās dokumentālās filmas «Partizāna dēls» autors Zanjars Adami, kā arī vācu žurnāliste Sineba El Masrara, kuras ģimene nāk no Marokas. Diskusijas moderators būs režisors Gints Grūbe.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu