Ksavjē Dolana jaunā filma tiks demonstrēta Riga IFF

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Nule piedzīvojusi pirmizrādi Kannu kinofestivālā, kanādiešu kino spīdekļa Ksavjē Dolana (Xavier Dolan) jaunākā filma «Tas ir tikai pasaules gals» («Juste le fin du monde») būs skatāma Rīgas Starptautiskā kino festivāla programmā. Riga IFF norisināsies no 13. līdz 23. oktobrim, un Dolana sestā pilnmetrāžas filma iekļauta programmā «Riga IFF Selection».

«Riga IFF Selection ir platforma, kurā uzplaukst krāšņākā kino daba,» saka festivāla radošā direktore Sonora Broka. «Tās ir izcilu režisoru izcilas kino vīzijas, apliecinājums viņu meistarībai un kino suģestējošajam spēkam.» Dolana filma «Tas ir tikai pasaules gals» to norāda pavisam tieši – filma ir nominēta Zelta palmas zaram.

Pasaules kino jaunākās tendences nosaka vien daži kinofestivāli, un šobrīd Francijas Rivjērā notiekošais Kannu kinofestivāls ir viens no tiem. Filmas, kas iekļautas to programmās un ieguvušas balvas, kļūst arī par kinoskatītāju iekārotām, taču bieži vien mazākos pasaules tirgos uz lielajiem ekrāniem tās tā arī nenonāk. Jau izsenis vasaras repertuāri ir pārpildīti ar lielbudžeta kases grāvējiem, rudenīgus vakarus atstājot mākslas baudīšanai, un Ksavjē Dolana darbus citādi nodēvēt nebūtu godīgi.

Viņš ir nepieklājīgi jauns – Dolans dzimis 1989. gadā –, un visas sešas viņa režisētās filmas izrādītas Kannās. Provokatīvas, skandalozas, dziļi personīgas un nu arī starptautisko arēnu pārņēmušas, tās kaitina, uzbrūk un ar katru nākamo epizodi uzdod arvien neērtākus jautājumus. Sonora Broka atzīst: «Ksavjē Dolans galvu reibinošā ātrumā iekļuvis to režisoru lokā, uz kuru jaunajām filmām visi traucas, pat īsti nezinot, kas viņus sagaida. Viņa vārds vien jau ir zīmols, un tas ir pamatoti. Pieskaitiet tam vēl galvu reibinošu aktieru ansambli: Marionu Kotijāru, Leu Seidū, Vensānu Kaselu, Gaspāru Uljē, Natāliju Beju! «Tas ir tikai pasaules gals» ļauj mums pavadīt pusotru stundu smagnēji piesātinātā un vienlaikus trauslā emociju, krāsu un mūzikas mikropasaulē.»

Riga IFF struktūru šogad veido 8 filmu programmas, kurās būs skatāmas Eiropas, pasaules un Latvijas jaunākās filmas, retrospekcijas skate, kā arī – vairāki saviesīgi, izglītojoši un izklaidējoši pasākumi pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, kino un kultūras nozaru profesionāļiem.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas Domes atbalstu. Festivāla mājaslapa – rigaiff.lv, bet par jaunāko festivāla tapšanā var uzzināt, arī apmeklējot Riga IFF šķirkļus Facebook, Twitter un Instagram vietnēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu