«Kino Bize» radīs Patrisio Gusmana filmu «Pērļu poga»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šonedēļ kinoteātra «Kino Bize» repertuāru papildina čīliešu režisora Patrisio Gusmana (Patricio Guzmán) jaunākā filma «Pērļu poga» (The Pearl Button, 2015), kas Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā ieguva ekumēniskās žūrijas balvu, «Sudraba lācis» par labāko scenāriju un tika nominēta galvenajai balvai «Zelta lācis». Filma «Pērļu poga» Latvijas pirmizrādi piedzīvoja maija sākumā Rīgas Pasaules filmu festivālā.

Režisors Patrisio Gusmans ir dzimis 1941. gadā Santjago, Čīlē un piedzīvojis Pinočeta diktatūras apvērsumu, vairākas dienas ar simtiem citu ieslodzīto pavadot bēdīgi slavenajā Santjago Nacionālajā stadionā. Izglābjoties Gusmans pārvācās uz Eiropu un šobrīd dzīvo Parīzē. Savas kinorežijas karjeras laikā viņš ir uzņēmis vairākas politiskas filmas par revolūciju un apspiešanu, cerību un atmiņu. Filmas, kas saņēmušas uzslavas «Viena no desmit labākajām politiskajām filmām pasaulē!» (The Battle of Chile), iekļautas Kannu kinofestivāla programmā (Salvador Allende), rādītas Baltijas jūras dokumentālā kino forumā un ieguva Eiropas kinoakadēmijas balvu par labāko dokumentālo filmu («Ilgas pēc skaidrības» (Nostalgia De La Luz)).

Gusmana filmogrāfijas jaunākais darbs ir 2015. gada filma «Pērļu poga», kas meditatīvi aplūko ūdens klātbūtni Čīles dabas ainavā un ietekmi uz pamatiedzīvotāju sadzīvi dažādos laika posmos, līdz veic strauju stāstījuma pavērsienu un sāk pētīt Pinočeta diktatūras nodarīto un tā paliekas, par ko liecības un atmiņas tiek glabātas ūdens dzīlēs vairāku gadu desmitu garumā.

Cilvēktiesību aktīvists, akadēmiķis Ariels Dorfmans (Ariel Dorfman) ir teicis: «Patrisio Gusmana aizkustinošā iedziļināšanās Čīles revolūcijā, Pinočeta apvērsumā un ilgstošajās sekās turpmākajos gadsimtos tiks uzskatīta par vieniem no poētiskākajiem un drosmīgākajiem revolūcijas un apspiešanas, cerību un atmiņu pētījumiem, lai tiktu galā sarežģītos laika posmos. Tas, ko Gusmans aizrautīgi un precīzi novēro Čīlē, ir nozīmīgs visā pasaulē.»

Tuvākie seansi kinoteātrī «Kino Bize» ceturtdien pl. 20.00 un svētdien pl. 17.00. Filma tiks demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu un angļu valodās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu