«Kino Bize» eksperimentālā kino vakars

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Īsi pirms svētkiem sestdien, 18. jūnijā plkst. 19 kinoteātrī «Kino Bize» gaidāms Eksperimentālā kino vakars, kas noslēgs šīs sezonas programmu ar britu kino mākslinieces Rozalindas Fauleras (Rosalind Fowler) klātesamību un divām autores filmām.

Rozalinda Faulera ir britu māksliniece un kino režisore, kas darbojas vizuālās mākslas un antropoloģijas sfērā. Viņas darbi pēta politiku un poētiku, kas piederīga laikmetīgajai angļu ainavai. Antropoloģiskos meklējumos Rozalinda Faulera apvieno sevis piedzīvotu pieredzi un naratīvus, papildinot tos ar performancēm, stāstījumiem, rakstiem un viņas pašas sapņu un zemapziņas pasauli. Rozalinda Faulera interesējas par dokumentālisma un fikcijas satikšanos, pēta reālā un iztēlotā, redzamā un neredzamā robežas kultūrā. Viņas darbi izrādīti tādās vietās kā ICA (Institute of Contemporary Art, London), William Morris galerijā, BFI, Plymouth mākslas centrā, Milton Keynes galerijā, Pumphouse galerijā, BBC Birmingham un Fundação Manuel António da Mota Porto.

Kā saglabāt saikni ar dabu mūsdienu kapitālistiskajā sabiedrībā? Šis jautājums caurauž Rozalindas darbus, pieskaroties gan ekoloģijas, antropoloģijas, psiholoģijas, gan socioloģijas tēmām. Kinoteātrī «Kino Bize» redzēsim viņas nesen tapušo filmu «Nowhere somewhere» (Nekur, kaut kur), kas ir atsauce uz britu mākslinieka un rakstnieka Viljama Morisa (William Morris) idejām darbā «News From Nowhere» (Ziņas no nekurienes), kā arī Austrumlondonas strauji pieaugošajām ekokopienām, kas sasaucas ar autora utopiskajām idejām par nākotnes sabiedrību, kas dzīvo kolektīvā harmonijā ar dabu. Filmas tapšanas procesā autore strādā ar 16 mm kino filmu, kuru pašrocīgi attīsta ekoloģiski draudzīgā filmas attīstītājā.

2015. gadā tapusī «What Lies Below» (Kas atrodas zem) iezīmē radikāli pretēju ainavu Morisona utopiskajām idejām, veidojot filmas darbību anti utopiskā vidē 2054. gadā – laikā, kad karavīri ir ieprogrammēti aizmirst savas darbības un kad kara pirmās rindas diktē roboti. Filma ir poētiska fikcija par sievieti, kas lasa savai meitai pierakstus no 2015. gada, kad viņa strādāja par militāro psihologu. Atstāstot karavīru sapņus, viņa apcer nogalināšanas akta paliekošos nospiedumus cilvēka psihē un neizbēgamos tehnoloģiskos sasniegumus, kas ved pie absolūtas sirdsapziņas noliegšanas.

Tikšanās ar mākslinieci notiks angļu valodā. Filmu programma notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Biļešu cenas: standarta 3,50 eur. Studentiem, pensionāriem 2,50 eur.

experimentalfilmriga.tumblr.com

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu