Karlovi Varu kinofestivālā Latviju šogad pārstāv divas filmas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Līdz 9. jūlijam Čehijas pilsētā Karlovi Vari notiks starptautisks kinofestivāls, kura programmā iekļautas arī divas Latvijas filmas - Renāra Vimbas spēlfilma «Es esmu šeit» un Vitālija Manska jaunākā dokumentālā filma «Radinieki», informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Kā stāsta Matīsa, Karlovi Varu festivāls ir gada svarīgākais filmu nozares notikums Centrāleiropas un Austrumeiropas mērogā, viens no vecākajiem A klases festivāliem Eiropā, kas notiek kopš 1947.gada, turklāt viens no demokrātiskākajiem festivāliem šajā klasē - te kā skatītāju un viesi ciena un vērtē ne tikai tos, kas staigā pa sarkanajiem paklājiem, bet arī tos, kas apmetas uz festivāla laiku saslietajā telšu pilsētiņā.

Šogad Karlovi Varu dokumentālā kino konkursa programma lepojas ar trim pasaules pirmizrādēm, un viena no tām ir četru valstu - Vācijas, Latvijas, Igaunijas, Ukrainas - kopražojums, piedaloties Latvijas studijai «Ego Media», - Latvijā dzīvojošā režisora Vitālija Manska jaunākā dokumentālā filma «Radinieki», kuru finansējis arī Nacionālais kino centrs. Šai filmai Krievijā ar kultūras ministra pavēli ekspertu piešķirtais finansējums tika atsaukts.

Režisors Manskis dzimis Ukrainā, un viņa radinieki joprojām dzīvo tur, bet pēc Krimas notikumiem izrādījušies katrs savā frontes pusē - gan separātistu kontrolētajā Donbasā, gan Krimas pilsētā Sevastopolē, gan Ļvovā un Odesā. Filma rāda, ka Maidana dramatiskās sekas ietekmējušas ne tikai lielus politiskus notikumus, bet arī vienkāršu cilvēku, radinieku dzīvi un savstarpējās attiecības.

Manska filma «Radinieki» Karlovi Varu konkursa programmā tiks demonstrēta divos seansos, bet Latvijā filmas pirmizrāde gaidāma tikai oktobrī.

Savukārt Vimbas jau populārā un titulētā debijas spēlfilma «Es esmu šeit» iekļauta īpašā un pagodinošā komplektā «Variety kritiķu izvēle» («Variety Critic’s Choice»).

Uz Karlovi Varu kinofestivālu lietišķā braucienā devušies arī vairāki Latvijas kinoindustrijas profesionāļi un kinokritiķi, iekļaujoties profesionāļu simtos no vairāk nekā 60 valstīm, kas katru gadu apmeklē festivāla industrijas sadaļu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu