Rēzeknē kinofestivāla «Open Place» galveno balvu saņem īsfilma «Māsas»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rēzeknē, Latgales vēstniecībā «Gors», notikušā IV starptautiskā īsfilmu kinofestivāla «Open Place» «Grand Prix» saņēmusi Krievijas režisores Natašas Merkulovas īsfilma «Māsas», informēja Rēzeknes Kultūras un tūrisma centra reklāmas speciāliste Maija Upeniece.

Konkursam kopumā bija iesniegta 381 filma, no kurām konkursa skatei tika atlasītas 25 īsmetrāžas filmas no 11 Baltijas jūras reģiona valstīm – Latvijas, Lietuvas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Islandes, Norvēģijas, Polijas, Krievijas un Zviedrijas -, turklāt divas filmas veidotas sadarbībā ar Austriju un Azerbaidžānu.

Konkursa īsfilmas vērtēja starptautiska žūrija - režisors Felikss Falks (Polija), aktrise Mirdza Martinsone (Latvija), Kotbusas kinofestivāla kurators Marsels Maiga (Vācija), režisors Pēteris Simms (Igaunija) un aktrise Lidija Fedosejeva-Šukšina (Krievija) -, kas pēc trīs dienu darba atzina, ka atlasītās filmas bija interesantas, lielākā daļa no tām - ļoti kvalitatīvas. Žūrija izteica nožēlu, ka ir tikai sešas apbalvošanas nominācijas, jo viņi labprāt godinātu daudz vairāk autoru un filmu, tomēr, pieņemot lēmumu par «Grand Prix» balvas piešķiršanu, žūrija bijusi vienprātīga.

Par labākajām aktrisēm atzītas Viktorija Tolstoganova un Viktorija Isakova par lomām filmā «Māsas». Balvu kā labākais aktieris ieguva Andris Keišs par galveno lomu filmā «Pa Pa» (Latvija, rež. Valērijs Oļehno), balvu par labāko režiju saņēma Tims Elrihs par īsfilmu «Vanna» («The Bathtub», Vācija/Austrija), bet balva par labāko scenāriju ceļos uz Vāciju pie Ērika Brēmera par filmu «Balss pasts», viņš ir arī filmas režisors. Labākā operatora balva šoreiz Sturlam Brantam Grevlinam no Dānijas par filmu «Baikeri», bet Rēzeknē klātienē balvu saņēma filmas režisors Jespers Vidkjērs Rasmussens. Filma «Baikeri» un Jespers ieguva arī Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča (SC) simpātiju balvu.

Foto: publicitātes

Tradicionāli festivāla konkursa uzvarētāji balvā saņēma Rēzeknes mākslinieka Arta Adijāna veidoto piemiņas statueti – krēslu - kā simbolisku apliecinājumu tam, ka kinofestivāls «Open Place» ir atvērts jauniem kino talantiem un jaunām virsotnēm, ko sasniegt.

Pēc apbalvošanas ceremonijas uzvarētāji un skatītāji baudīja franču kafejnīcas atmosfēru, ko ar dziesmām, dzeju un mīlas epizodēm uz skatuves izspēlēja kino un teātra aktieri Dita Lūriņa, Andris Bulis, Ivars Kalniņš, Svetlana Toma, Naiļs Gimadejevs, Oļegs Masļeņikovs, Oksana Stašenko, Aļona Bikkulova un lieliskā mūziķu grupa «Undertango».

Starptautiskais īsfilmu kinofestivāls «Open Place» Rēzeknē sākās 2013.gadā ar mērķi popularizēt un sekmēt Eiropas un Latvijas kinematogrāfa attīstību, rosināt jaunu un talantīgu kino nozares profesionāļu pieredzes apmaiņu un sadarbību, kā arī veicināt Rēzeknes atpazīstamību. Festivālu rīko Rēzeknes pilsētas dome un Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs sadarbībā ar Krievijas nevalstisko organizāciju «Kinoforum», ko vada kino un teātra festivāla «Amurskaja oseņ» prezidents un Krievijas kinematogrāfistu savienības sekretārs Sergejs Novožilovs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu