BBC aptaujā noskaidro 21. gadsimta labāko filmu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kadri no filmām

Britu raidorganizācijas BBC aptaujā par 21. gadsimta labāko filmu saņemti interesanti rezultāti. Lai noskaidrotu pēdējo 16 gadu labāko filmu, BBC aptaujāja 177 kinokritiķus no 36 valstīm. Sarakstā nav iekļuvušas daudzas fanu iemīļotas kinolentes, piemēram, «Harry Potter» («Harijs Poters»), «The Hobbit» («Hobits») un «Pirates of the Caribbean» («Karību jūras pirāti») sērijas. Tomēr tajā atrodamas dažas komerciālas filmas, tostarp amerikāņu režisora Džordža Millera asa sižeta trilleris «Mad Max: Fury Road» («Trakais Makss: Skarbais ceļš»), kas ierindojas 19. vietā.

 
Foto: Kadrs no filmas

10. Džoels un Ītens Koeni - «Inside Llewyn Davis» (2013.gads);

«Lūinā Deivisā pašā» («Inside Llewyn Davis») ir stāsts par 20. gadsimta 60. gadu leģendāro dziesmu autoru un izpildītāju Deivu van Ronku, kas dzīvoja un strādāja Ņujorkā. Režisori vēlējušies veltīt filmu viņa piemiņai, tomēr nav nosaukuši to viņa vārdā. Viņi radījuši vispārinātu tā laika mūziķa tēlu, izmantojot van Ronka biogrāfijas faktus. Filmā attēlotas tā laika mūziķu dzīves grūtības, kas slēpās aiz šķietamās labklājības. Viena cilvēka mūžs režisoru skatījumā ataino visu tā laikmeta radošo personību dzīvi. Iespaidu jo spilgtu dara dziesmas Džatina Timberleika un Kerijas Maliganas izpildījumā.

 
Foto: Kadrs no filmas

9. Asgars Farhadi - «A Separation» (2011.gads);

«Šķiršanās» - Irānas filma, kas vēsta par vidusšķiras irāņu ģimenes šķiršanos un ar to saistītām problēmām. Tas ir gana eiropeisks stāsts par sievu, kura vēlas šķirties un emigrēt, jo neredz meitai nākotni Irānā. Filma triumfēja 2011. gada Berlīnes kinofestivālā – Zelta lācis labākajai filmai un abas balvas labākā aktiera un aktrises kategorijā, kas pasniegtas filmas vīriešu un sieviešu ansambļiem.

 
Foto: Kadrs no filmas

8. Edvards Jans - «Yi Yi: A One and a Two» (2000.gads);

8. vietā taivāniešu režisora Edvarda Janga filma «Ji-Ji/Yi-Yi» ( to mēdz raksturot kā austrumu Magnoliju), kas savulaik negaidīti saņēma Kannu festivāla balvu.

 
Foto: Kadrs no filmas

7. Terenss Maliks - «The Tree of Life» (2011.gads);

Terensa Maliksa filma «Dzīvības koks» («Tree of Life«) – vēstījumu par Dievu, dzīvi un dzīvību, par Visumu un cilvēku tajā. Filma, kas sasaucas ar Ijāba grāmatu Bībelē.

Filma ir impresionistisks stāsts par kādu ģimeni pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados ASV Teksasas pavalstī. Filma seko vecākā dēla Džeka dzīves ceļam cauri bērnības nevainībai līdz brieduma gadiem, kuros viņš piedzīvo vilšanos, kad mēģina nokārtot sarežģītās attiecības ar tēvu. Džeks ir vientuļnieks mūsdienu pasaulē, meklējot atbildes uz jautājumiem par dzīves un ticības jēgu.

Vizuāli unikālā filma, kas saņēmusi 2011. gada Kannu kinofestivāla galveno balvu - «Zelta palmas zaru». Galvenās lomas filmā atveido Breds Pits un Šons Pens. Filmas režisors Terenss Maliks tiek uzskatīts par vienu no oriģinālākajiem amerikāņu kino autoriem, kurš uzņēmis tādas filmas kā «Badlands», «Days of Heaven» un «The Thin Red Line».

 
Foto: Kadrs no filmas

6. Mišels Gondrī - «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» (2004.gads);

Franču cilmes režisora sirreālista un fantasta Mišela Gondrī filma «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» ar Džimu Keriju un Keitu Vinsletu galvenajās lomās.

 
Foto: Kadrs no filmas

5. Ričards Linkleiters - «Boyhood» (2014.gads);

Amerikāņa Ričarda Linkleitera 2014. gadā izdotais kinoprojekts «Boyhood» («Puikas gadi»), kura filmēšana ilga 12 gadus, numur 5.

 
Foto: Kadrs no filmas

4. Hajao Mijadzaki - «Spirited Away» (2001.gads);

4. pozīcijā japāņu režisora Hajao Mijadzaki animācijas filma «Spirited Away» («Gariem līdzi»), kas tika laista klajā 2001. gadā.

 
Foto: Kadrs no filmas

3. Pols Tomass Andersons - «There Will Be Blood» (2007.gads);

Trešo vietu ieņem amerikāņu režisora Pola Tomasa Andersona 2007. gadā iznākušais darbs «There Will Be Blood» («Plūdīs asinis»).

 
Foto: Kadrs no filmas

2. Vons Karvai - «In the Mood for Love» (2000.gads);

Saraksta otrajā vietā ierindojās Honkongas režisora Vona Karvai 2000. gada romantiskā drāma «In the Mood for Love» («Noskaņojums mīlēt»).

 
Foto: Kadrs no filmas

1. Deivids Linčs - «Mulholland Drive» (2001.gads);

BBC aptaujā par 21. gadsimta labāko filmu atzīta režisora Deivida Linča sirreālā kinolente «Mulholland Drive» («Malholanda ceļš»). Linča noslēpumainā drāma iznāca 2001. gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu