ASV Kinoakadēmijas prezidente aizstāv filmu «The Birth of a Nation»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV Kinoakadēmijas prezidente Šerila Būna Aizeksa aicinājusi amerikāņu režisora Neita Pārkera vēsturisko drāmu par verdzību «The Birth of a Nation» vērtēt nošķirti no apsūdzībām izvarošanā, kas pret Pārkeru tika izteiktas 1999. gadā. Būna Aizeksa norādījusi, ka skatītājiem filmu vajadzētu nošķirt no režisora «personīgajām problēmām».

1999. gadā Pārkeru un Džīnu Makdžanni Selestīnu, kurš ir kinolentes «Jean McGianni Celestin» scenārists, apsūdzēja jaunas sievietes izvarošanā, kamēr viņa bija bezspēcīgā stāvoklī. Šomēnes atklātībā nonāca ziņas, ka sieviete 2012.gadā izdarījusi pašnāvību.

«Tikai pēc runām Sandensas kinofestivālā zinu, ka tā ir filma, kas jāredz,» Būna Aizeksa sacīja slavenību tenku vietnei TMZ. Viņa atzina, ka kinolenti vēl neesot noskatījusies.

Pēc tam Būnai Aizeksai tika uzdots jautājums par Pārkeram izteiktajām apsūdzībām. «Tas ir viena tēma. Tā ir viņa personīgā problēma,» norādīja Kinoakadēmijas prezidente. «Otra tēma ir filma. Svarīgi, lai cilvēki to redz un izbauda, lai tā viņus sajūsmina.»

Pārkers prāvā tika attaisnots, savukārt Selestīnu notiesāja.

Kinolente «The Birth of a Nation», kuru kompānija «Fox Searchlight» iegādājās par rekordaugstu summu - 17,5 miljoniem ASV dolāru (15,7 miljoniem eiro), janvārī tika pirmoreiz izrādīta Sandensas kinofestivālā.

Trešdien Amerikas Filmu institūts (AFI) atcēla «The Birth of a Nation» seansu un tikšanos ar Pārkeru.

Pats režisors atcēlis dalību visos preses pasākumus Toronto kinofestivālā, kas norisināsies septembrī.

Šonedēļ kino žurnāls «The Hollywood Reporter» veica ASV Kinoakadēmijas biedru aptauju par filmu un tās režisoru.

«Man ir ļoti grūti nošķirt cilvēku no filmas, kurā viņš ir režisors, scenārists un galvenās lomas tēlotājs,» sacīja kino industrijas darbone Mārša Nasatira. «Vai es vēlos redzēt filmu, kuras veidotājs uzbrucis sievietei un, manuprāt, nesaprot savu vainu? Balstoties uz līdz šim lasīto, es neietu skatīties šo filmu.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu