Ekskluzīvi: Ielūkojies iespaidīgās filmas «Nameja gredzens» uzņemšanas aizkulisēs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kinopilsētā Cinevilla augusta nogalē sākta režisora Aigara Graubas un producenta Andreja Ēķa spēlfilmas «Nameja gredzens» uzņemšana. Piedāvājam ielūkoties filmas tapšanas aizkulisēs naktī, kad uzņemšanas laukumā darbojās gan pieredzējušie pašmāju aktieri, gan galvenās lomas atveidotājs zviedru aktieris Edvīns Endre (Edvin Endre), kurš plašāk pazīstams kā Erlendurs no seriāla «Vikingi», kā arī apmēram simts masu skatu dalībnieki un filmēšanas komanda, kas arīdzan sastāv no teju simts cilvēkiem. Skaties video!

Šis būs stāsts par Latvijas senvēsturi, 13. gadsimta zemgaļu cīņām pret iebrucējiem un katra cilvēka atbildību par savu un savas tautas brīvību. Filmas «Nameja gredzens» režisors ir Aigars Grauba, producents – Andrejs Ēķis, scenārija autori – Aigars Grauba un Makss Kinnings (Max Kinnings) no Lielbritānijas. Autori tai devuši apzīmējumu «leģendu filma» un

vēlas, lai iespaidīgais Latvijas stāsts izskanētu visā pasaulē,

tāpēc filmu veido starptautiska komanda, un tai iecerēta gan latviešu, gan angļu versija.

Filmas producents Andrejs Ēķis skaidro: «Filma būs gan angliski, gan latviski, jo mēs gribam, lai šī filma ceļo. Tādēļ arī mūsu divus galvenos varoņus atveidos zviedrs Edvīns Endre, kurš ir darbojies seriālā «Vikingi» un anglis Džeimss Blūrs, kurš tēlos slikto - Maksi.» Starptautiskā kastinga aģentūra ieteikusi šos aktierus sadarbībai, jo

«viņi ir uprising stars» (uzlecošas zvaigznes), kas filmēšanas grupai ir ļoti svarīgi.
Edvīns Endre
Edvīns Endre Foto: publicitātes

Stāsts

Leģenda «Nameja gredzens» stāsta par 13. gadsimta notikumiem Zemgalē, kur pēc valdnieka Viestura (Egons Dombrovskis) nāves par karali Zemgalē kļūst jaunais Namejs (Edvin Endre). Bet karaļa varas gredzenu un tiesības valdīt šajā bagātajā un nozīmīgajā vietā jau iekārojis kāds cits. Maksis (James Bloor), pāvesta (Artūrs Skrastiņš) sūtīts izputējis augstmanis, kuram visi līdzekļi un paņēmieni ir gana labi, lai sasniegtu kāroto – varu. Nameja uzdevums - nosargāt savu zemi un tautu pret krustnešu tīkojumiem.

Šī būs spraiga sižeta filma «vikingu stilā», ar efektīgām kauju ainām, spilgtiem varoņiem, dinamisku darbību, senām paražām un mazliet mistikas. Šis stāsts runās par nozīmīgām tēmām - par brīvību, goda jūtām, atbildību un, protams, mīlestību. Kas ir svarīgi,

filmas pamatā ir leģenda, tā nebūs vēsturiska notikuma atainojums,

tādēļ arī, piemēram, varoņu tērpi būs stilizēti.

Filmā redzamie tērpi ir stilizēti, tie nav autentiskas 13. gadsimta tērpu kopijas
Filmā redzamie tērpi ir stilizēti, tie nav autentiskas 13. gadsimta tērpu kopijas Foto: Kaspars Meinerts / TVNET

Dekorācijas

Filmas vajadzībām kinopilsētā Cinevilla uzbūvētas vērienīgas dekorācijas, kas veido 13. gadsimta zemgaļu pilsētu, ostu, pili un kuģus. Kinopilsēta arī filmēšanas laikā ir daļēji pieejama interesentu apskatei.

Filmas ''Nameja gredzens'' vajadzībām kinopilsētā Cinevilla uzbūvētas vērienīgas dekorācijas
Filmas ''Nameja gredzens'' vajadzībām kinopilsētā Cinevilla uzbūvētas vērienīgas dekorācijas Foto: Kaspars Meinerts / TVNET

Aktieri

Galveno lomu – Nameju – atveido zviedru izcelsmes aktieris Edvīns Endre (Edvin Endre), kurš plašāk pazīstams kā Erlendurs no Kanādas un Īrijas kopražotā seriāla «Vikingi» (Vikings, 2013).

Lomas atveidos aktieri no dažādām valstīm – lietuviešu jaunā uzlecošā zvaigzne Aiste Dirzjute, Džeimss Blūrs (James Bloor) no Lielbritānijas, pieredzējušie latviešu aktieri Andris Keišs, Artūrs Skrastiņš, Egons Dombrovskis, Dainis Grūbe, Lauris Dzelzītis, Gints Andžāns, Ivo Martinsons, Elīna Vāne un citi. Filmēšanā piedalīsies arī profesionālu kaskadieru komanda.

Vēl pirms iziešanas filmēšanas laukumā aktieris Dainis Grūbe neslēpj prieku par dalību tajā: «Mans tēls ir Sāremā princis Pihto. Viņš visu laiku ir tāds kā uz adatām - uzvilkts un īsti nesaprot, ko un kāpēc dara, iekuļas arī nepatikšanās. Man tas

lielākais draivs ir tas, ka filmā šis ir vikingu laiks, čaļi, arī es, beidzot varēs izvicināties ar zobeniem, un tas ir forši!»
Aktieris Dainis Grūbe filmā ''Nameja gredzens'' tēlos Sāremā princi Pihto
Aktieris Dainis Grūbe filmā ''Nameja gredzens'' tēlos Sāremā princi Pihto Foto: Kaspars Meinerts / TVNET

Savukārt valdnieka Viestura atveidotājs Egons Dombrovskis, kuru pārtvērām filmēšanas pārtraukumā, jūtas kā radīts savai lomai un izbauda iejušanos valdnieka ādā. Arī filmēšanas laukumā valdošā atmosfēra aktierim ir pa prātam: «Šī vide ir riktīgi veselīga, riktīgi jautra un riktīgi interesanta; kopā četras valodas - lietuviešu, latviešu, krievu un angļu. Puika, kas man šajā filmā ir dēls, māca man pareizi angliski runāt.»

Filmēšanas komanda

Filmēšanas organizēšana uzticēta «Baltic Film Services» un tās izpildproducentam Gerijam Takam (Gary Tuck), savukārt operatoru komanda ir no Latvijas, galvenais operators - Valdis Celmiņš. Augstākminēto dekorāciju būve, filmēšanas laukumu un rekvizītu veidošana ir uzticēta mākslas departamentam, kuru vada Arnis Vatašs. Par aktieru vizuālo izskatu rūpējas grima māksliniece Dzintra Bijubena, bet stilu veidojusi Lietuvas grima māksliniece Egle Mikalauskaite. Varoņu tērpus veidojusi kostīmu māksliniece Sandra Sila.

Kopā, neskaitot aktierus, filmēšanas komanda sastāv no 93 cilvēkiem.
Filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas komanda sastāv no 93 cilvēkiem, neskaitot aktierus
Filmas ''Nameja gredzens'' filmēšanas komanda sastāv no 93 cilvēkiem, neskaitot aktierus Foto: Kaspars Meinerts / TVNET

2 miljonu eiro budžets

Filma «Nameja gredzens» top ar Nacionālā Kino centra finansiālo atbalstu.

Filmas kopējais budžets ir 2 miljoni eiro, no kuriem vēl nepieciešams finansējums filmas vizuālo efektu veidošanai un pēcapstrādei.

Tāpēc filmas veidotāji priecāsies par katru atbalstu. Producents Andrejs Ēķis aicina atsaukties visus, kas grib un var palīdzēt tapt šai patriotiskai lielfilmai: «Pateicoties kinopilsētai Cinevilla un daudzu sponsoru palīdzībai, mēs spējam iekļauties divu miljonu budžetā. No Kino centra mēs dabūjām apmēram septiņsimt tūkstošus, tā ka mums vēl ir «caurumiņš». Ja kāds vēl grib, tad var uzzvanīt un palīdzēt!»

«Nameja gredzena» veidotāji norāda, ka sekot filmas tapšanas gaitai, kā arī pieteikt palīdzību var filmas facebook lapā:

Filmas pirmizrāde paredzēta 2017. gada nogalē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu