Tapusi filma par Staļina karavīru izvarotajām poļu mūķenēm

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Londonas kinofestivālā izrādīs filmu par Staļina karavīru izvarotajām poļu mūķenēm, kuras klosterī slepus laida pasaulē mazuļus, vēsta laikraksts «The Guardian». Kinolentē «The Innocents» attēlots, kā 1945. gadā padomju karavīri vairākkārtīgi izvaroja 25 benediktīniešu mūķenes. Francijas Sarkanā Krusta ārste Madelēna Pojaka pieņēma dzemdības Polijas klosterī.

«Tur bija 25 mūķenes. Krievi izvaroja un nogalināja 15 no viņām. Desmit izdzīvojušās izvaroja - kādu 42 reizes, citu 35 vai 50 reizes. Tas nebūtu tik briesmīgi, ja piecām no viņām nebūtu iestājusies grūtniecība. Viņas nāca pie manis pēc padoma un aizklātā veidā runāja par abortu,» tolaik savās piezīmēs rakstīja Pojaka.

Filmas režisore Anna Fontēna sacīja, ka vēstures notikums esot novedis viņu līdz asarām un viņa vēlējusies to iemūžināt kinolentē. «Es gribēju aprakstīt neaprakstāmo,» sacīja kinorežisore.

«Tas bija ļoti brutāli. Tie karavīri bija kā dzīvnieki. Tā bija dubulta izvarošana - gan sievietes, gan reliģijas.»

Fontēna uz ekrāna neattēloja varmācību, ļaujot skatītājiem pašiem iztēloties notikušo.

Lai arī filmā mainīti vārdi, tā balstīta uz Pojakas radinieka Filipes Maināla savāktajiem materiāliem.

Strādājot par ārsti Parīzē, Pojaka pievienojās franču pretošanās kustībai. 1945. gadā mūķene viņu aizveda uz klosteri Polijā, kur dzīvoja vairākas mūķenes grūtnieces. Pojaka riskēja ar savu dzīvību, lai nokļūtu nomaļajā klosterī, kur gaidībās esošajām mūķenēm solīja neatklāt viņu noslēpumu.

Filma tika izrādīta Vatikānā 300 skatītāju lielai auditorijai. «Stāsts viņus pilnībā aizkustināja,» sacīja Fontēna. «Viņi teica, ka tāda realitāte nav jāslēpj.»

Filmas izrādīšanas tiesības pārdotas vairāk nekā 30 valstīs. «Gandrīz katra pasaules valsts ir nopirkusi filmu. Es zinu, ka Krievijā arī ir cilvēki, kuri grib palīdzēt šai filmai. Taču tas ir sarežģīti, jo viņi tajā nav attēloti pozitīvā gaismā,» skaidro režisore.

Pojaka gāja bojā autoavārijā Varšavā 1946. gada februārī. Viņa bija 34 gadus veca.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu