Tallinas filmu festivāls «Black Nights» svin savu 20 gadu jubileju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šogad Tallinas starptautiskais filmu festivāls «Melnās naktis» («Black Nights») jeb «PÖFF» («Pimedate Ööde Filmifestival») svin savu 20 jubileju. Šis ir vienīgais nespecializētais filmu festivāls Ziemeļeiropā, ko atzinusi starptautiskā producentu apvienība FIAPF. Festivāls notiks Igaunijas divās lielākajās pilsētās, galvaspilsētā Tallinā un Tartu, no 11. līdz 27. novembrim. Filmas tiks rādītas deviņās dažādās vietās, tostarp divos Apollo multipleksa kinoteātros - «Artis» un «Sõprus», kā arī «Kosmos IMAX», Tallinas zooloģiskajā dārzā un Hidroplānu ostā (Igaunijas jūras muzejs).

Festivāla rīkotāji centīsies izveidot neaizmirstamas svinības visiem Igaunijas un starptautiskajiem filmu faniem, kā arī filmu industrijas pārstāvjiem.

Tallinas «Melno nakšu» festivāls aizsākās 1997. gadā, to izveidoja festivāla direktore Tīna Loka (Tiin Lokk). Pirmajā gadā tas bija mazs Ziemeļvalstu filmu festivāls, kurā tika izrādītas 25 pilnmetrāžas filmas, un to apmeklēja vien 4500 skatītāji. Pēdējo 20 gadu laikā festivāls ir strauji audzis. 2015. gadā festivālu apmeklēja vairāk nekā 80 000 skatītāju, tajā tika izrādītas 289 pilnmetrāžas filmas no vairāk nekā 80 valstīm un vairāk nekā 700 profesionāļi šajā industrijā piedalījās festivāla pasākumos. 2014. gadā šo festivālu starptautiskā producentu apvienība FIAPF ierindoja A klases kategorijā, kopā ar vēl 14 filmu festivāliem visā pasaulē, tādiem kā Kannu, Berlīnes un Venēcijas filmu festivāls.

Vienā laikā ar «PÖFF» filmu festivālu notiek arī vēl trīs citi filmu festivāli, animācijas filmu festivāls «Animated Dreams» (17.-20. novembris), jauniešu filmu festivāls «Just Film» (11.-20. novembris), kā arī starptautiskais īsfilmu festivāls «Sleepwalker» (12.-16. novembris).

Festivālā norisinās trīs galvenie konkursi

2016. gada festivālā būs trīs konkursu programmas – starptautiskais galvenais konkurss, starptautiskais jauno talantu filmu konkurss (First Features) un Igaunijas filmu konkurss, ko sagatavojusi festivāla starptautiskā komanda un vērtēs starptautiska žūrija.

Vecākais no šiem konkursiem ir galvenais konkurss, kurā piedalās nesen iznākušas filmas, ko radījuši starptautiski atzīti režisori. Pirmo reizi festivāla vēsturē visas konkursa filmas ir pasaules un starptautiskās pirmizrādes. Filmu saraksts klajā nāks 18. oktobrī, bet biļetes varēs iegādāties no 21. oktobra.

Galvenā konkursā tiks pasniegtas balvas šādās nominācijās:

Galvenā balva par labāko filmu (saņems 10 000 eiro, kas tiks sadalīti starp filmas režisoru producentu);

Labākais režisors (saņems 5000 eiro);

Labākā kinematogrāfija;

Labākais scenārijs;

Labākais aktieris;

Labākā aktrise;

Labākā mūzika.

Pagājušajā gadā tika izveidota jauna konkursa programma, Jauno talantu filmu konkurss, tas uzreiz piesaistīja starptautisku uzmanību un atzinību. Programmā piedalās pilnmetrāžas filmas, ko veidojuši jaunie talanti. Šīs filmas rūpīgi izvēlas starptautiska komanda. Izvēlētajās filmās ir parādītas noteiktas idejas un spēcīgs kinematogrāfiskais redzējums. Arī šīs filmas visas būs pasaules un starptautiskās pirmizrādes. Filmu saraksts klajā nāks 11. oktobrī, bet biļetes varēs iegādāties no 14. oktobra.

Jauno talantu konkursā tiks pasniegtas balvas šādās nominācijās:

Apbalvojums par labāko jauno talantu filmu (saņems 5000 eiro, kas tiks sadalīti starp filmas režisoru un producentu);

divas žūrijas īpašās balvas.

Trešā konkursa programma ir Igaunijas filmu balva, ko pasniedz festivāla partneris «Postimees». Tajā starptautiska žūrija izvēlas labāko Igaunijas filmu no iepriekš nominētajām filmām, kas iznākušas šajā gadā, tā saņems apbalvojumu par Labāko igauņu pilnmetrāžas filmu, kā arī 3200 eiro naudas balvu, kas tiks sadalīta starp filmas režisoru un producentu.

Papildus tiks pasniegtas arī:

Balva par mūža ieguldījumu;

Skatītāju balva;

Āzijas kino veicināšanas tīkla (Network for the Promotion of Asian Cinema (NETPAC)) balva;

Starptautiskās filmu kritiķu federācijas (FIPRESCI) balva;

Reliģisko konfesiju balva, ko pasniedz lielākās Igaunijas konfesijas garīgais līderis;

Bruno Ojas (Bruno O'Ys) balva nominācijā Labākais Igaunijas jaunais aktieris.

Tāpat kā pārējos gados, festivālā norit arī citas programmas, kas ir nesaistītas ar konkursiem, piemēram, modes kino «Fashion Cinema», «Doc@POFF», «Gourmet Cinema» («Kino Gardēžiem»), «Midnight Shivers» («Pusnakts šausmas»), sporta filmas, saistībā ar Igaunijas Olimpisko komiteju, paranormālā programma, kas sniedz ieskatu pagājušā gada pasaules kino tendencēs, kā arī sniedz ieskatu foruma programmā apskatītajās vairākās eksperimentālās un neierastās filmās. Festivālā kopumā tiek izrādītas apmēram 250 pilnmetrāžas filmas no 70 pasaules valstīm.

Arī japāņu šausmu filmu maestro Hideo Nakata piedalīsies «Melnajās naktīs»

Katru gadu tiek izvēlētas četras vai piecas īpašas filmas, ko festivāla veidotāji vēlas izcelt. Tās tiek izvēlētas to īpašās saistības ar Igaunijas filmu festivālu vai kulturālās unikalitātes dēļ. Šogad viena no tām ir Japānas erotiskā drāma «White Lily» (Baltā lilija), kuras režisors ir Hideo Nakata. Viņš ir labi pazīstams šausmu filmu žanrā un ir režisējis tādas filmas kā «Ringu», «Ringu2» un «Dark Water» (Tumšie ūdeņi), viņš ir arī iesaistījies citu filmu žanru darbībā. Filma «Wfite Lily» festivālā piedzīvos savu pirmizrādi Eiropā.

blacknightsfilmfestival.com

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu