«Dvēseļu puteņa» pirmizrāde notiks 2019. gada Lāčplēša dienā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Režisora Dzintara Dreiberga filmas «Dvēseļu putenis» pirmizrāde notiks 2019. gada 11. novembrī, Lāčplēša dienā, šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijas sēdē teica Dreibergs.

Sākotnēji tika plānots, ka filmas pirmizrāde notiks 2018. gada 18. novembrī, tomēr, tā kā 2018.gada novembris ir bagāts ar pasākumiem, filmas veidotāji nolēma filmas pirmizrādi rīkot 2019. gadā. Savukārt Lāčplēša dienu veidotāji izvēlējas, jo, pēc viņu domām, 11.novembris ir tematiski atbilstošāks filmas stāstam nekā 18.novembris.

Viņš norādīja, ka pēc Aleksandra Grīna romāna «Dvēseļu putenis» veidotās filmas uzņemšana sāksies maijā, taču pēc iespējas ziemas ainas, ja tās būs finansiāli pamatotas, varētu tikt filmētas jau šogad. Filmas patrons ir Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Pēc Dreiberga teiktā, no radošās puses ir izdarīts viss, lai varētu sākt filmēšanu, proti, notiek aktīva aktieru atlase, par kuru rūpējas aģentūra «Casting Bridge». Aģentūru izvēlējās, jo tā strādājusi ar vairākām veiksmīgām pēdējā laika filmām, tostarp «Melānijas hroniku» un filmu «Es esmu šeit». Tāpat atrasta filmas uzņemšanas vieta, kas grāmatā tiek saukta par Vanagu mājām, - Miķeļa muzejs.

Dreibergs atzīmēja, ka sarežģīti atrast galvenās lomas atveidotāju - 16 gadus vecu puisi. «Vajag apzināt lielu daudzumu ar bērniem, lai saprastu, kurš ir tīrradnis, kas spēs būt pietiekoši dziļš un ar lielu talantu. Diemžēl Latvijā, protams, šajā vecumā nav neviena profesionāla aktiera,» norādīja Dreibergs.

Dreibergs skaidroja, ka filma primāri būs domāta latviešu auditorijai, taču, tā kā tās veidošanā piedalīsies arī filmu studijas no Igaunijas, Lietuvas, Čehijas un Beļģijas, tā tiks tulkota arī angļu valodā.

Vienlaikus Dreibergs informēja, ka no šī gada 11. novembra darbību sāks mājaslapa «Dveseluputenis.lv», kurā tiks apkopotas cilvēku atmiņas, tostarp fotogrāfijas, stāsti un pieraksti, par latviešu tautas cīņām Pirmā pasaules kara laikā un citas vēsturiskas liecības.

Jau ziņots, ka 2015. gada novembrī Saeima atbalstīja Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas rosinājumu nākamajos divos gados piešķirt 935 000 eiro no valsts budžeta filmas «Dvēseļu putenis» pabeigšanai.

Tika paredzēts, ka 2016. gadā filmas veidošanai tiks piešķirti 467 500 eiro un tāda pati summa - 2017. gadā.

Filmas kopējās izmaksas tiek plānotas 2,1 miljona eiro apmērā. Valsts budžeta finansējuma daļa projektā plānota 65% jeb 1,37 miljonu eiro apmērā. No šīs summas 435 571 eiro jau ir piešķirts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu