Dolana «Tas ir tikai pasaules gals» kinoteātros jau šonedēļ

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Kinoprojekts «Spektrs» un «Uz kino» piedāvā Kanādas režisora-brīnumbērna Ksavjē Dolana (Xavier Dolan) jaunāko kinodarbu «Tas ir tikai pasaules gals» (Juste la fin du monde).

«Būtu gatava skatīties Kanādas brīnumbērna Ksavjē Dolana filmu «Tas ir tikai pasaules gals» vēlreiz un no gala,» tā raksta Dita Rietuma, kino kritiķe.

Rakstnieks Luī (Gaspārs Uljels) pēc 12 gadu prombūtnes atgriežas dzimtajās mājās, lai svinīgās vakariņās saviem tuviniekiem pavēstītu, ka drīzumā mirs. Taču viņa rūpīgi veidoto plānu izjauc līdzcilvēku neiecietība un nevēlēšanās uzklausīt pašus tuvākos, un ģimeniskā kopā sanākšana pārvēršas par īstenu pasaules galu...

Dolans savos 27 gados jau piecas (!) reizes paviesojās Kannu starptautiskajā kinofestivālā, lai katru reizi aizbrauktu mājās ar balvu, un arī šis gads nav izņēmums - par spīti kritiķu un arī dažu skatītāju nicinājumam (kuru mērķis bija parādīt režisoram, ka vara joprojām ir tautas, ne autoru rokās) Dolans devās mājās ar žūrijas «Grand Prix» balvu, augstāko savā ne tik garajā, bet ārkārtīgi piepildītajā karjerā. Dolans ir multitalants, kurš ne tikai režisē, bet arī tēlo, raksta, producē un pat dublē filmas dzimtajā Kvebekā (tostarp viņš ir ierunājis Ronu Vīzliju no «Harija Potera» filmām un Džeikobu «Krēslā»), kā arī nesen IMAX formātā uzņēma dziedātājas Adeles klipu «Hello», kuram «YouTube» ir gandrīz 2 miljardi skatījumu!

Mariona Kotijāra,  Ksavjē Dolans un Lea Seidū Kannās filmas «Tas ir tikai pasaules gals» («Juste le fin du monde») pirmizrādē
Mariona Kotijāra, Ksavjē Dolans un Lea Seidū Kannās filmas «Tas ir tikai pasaules gals» («Juste le fin du monde») pirmizrādē Foto: Scanpix/Reuters

Ja nu vēl neesat pazīstami ar Dolana daiļradi, tad ziniet - tas nenozīmē melodrāmas, bet gan emocionālu dziļumu un attiecību reālismu. Vizuāli Dolana filmas ir mūsu laiku un režisora paaudzes precīzs atainojums ar visu no tā izrietošo estētiku - stilīgu vides iekārtojumu, palēninātiem kadriem mūzikas video stilistikā un, protams, pašu mūziku, kurā izpaužas varoņu dvēseles stāvoklis un sajūtas, kam pietrūkst vārdu. Nav brīnums, ka tas viss piesaista ne tikai skatītājus, bet arī aktierus - savā jaunākajā filmā, kura veidota pēc Žana Lika Lagarsa (1957-1995) lugas motīviem, Dolans ir pulcējis Marionu Kotijāru, Vensānu Kaselu un Leu Seidū, mūsdienu kino «AAA» klases aktierus. Kritiķi un kinofestivāli ir teikuši savu vārdu, tagad gaidām, ko par filmu teiks tās primārā mērķauditorija - skatītāji!

Skatieties filmu visā Latvijā jau no 18. novembra – k/t «Kino Citadele», Cinamon, Splendid Palace, Kino Bize, KSuns, «Kino Balle» Liepājā, «Kino Gaisma» Valmierā, «Kino Lora» Siguldā un Vidzemes koncertzālē Cēsīs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu