Taps filma «Zem apgāztā mēness» par Latvijas islāma kopienas dzīvi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sergei Bobylev/TASS/Scanpix

Jura Podnieka studijā top režisora Kārļa Lesiņa filma «Zem apgāztā mēness», kas ir laikmeta liecība par Latvijas islāma kopienas dzīvi un sadzīvi, pavēstīja studijas vadītāja Antra Cilinska.

Viņa norādīja, ka filmas kopējais budžets ir 30 000 eiro, un tās pirmizrāde gaidāma nākamā gada rudenī.

«Islāma ticības brāļus un māsas satiekam laikā, kad, pateicoties teroristiskās islāma fundamentālistu grupas «Daesh» izvērstajām aktivitātēm pasaulē, kā arī Eiropas migrācijas krīzei, strauji mainās sabiedrības attieksme pret islāmticīgajiem. Vēl nesen islāmticīgie Latvijā bija margināla kopiena, bet šobrīd atrodas gan mediju, gan sabiedrības uzmanības centrā,» skaidroja Cilinska.

Pēc viņas paustā, īpašu uzmanību raisa konvertīti - islāmticīgie, kas ticību ir pieņēmuši savas dzīves laikā un kuriem tā nav daļa no viņu kultūras mantojuma. Rietumpasaules konvertīti ir tie, kuri visbiežāk dodas pievienoties «Daesh» grupējumam, turklāt arī no Latvijas ir cilvēki, kuri izvēlējušies tieši šādu ceļu. Tāpēc dokumentālās filmas centrā ir konvertīti - Latvijas iedzīvotāji, kuri šo ticību pieņēmuši apzināta lēmuma rezultātā.

Filmēšanas grupa cenšas izprast varoņu iemeslus pievienoties ticībai, kuras kultūrvēsturiskā izplatība Latvijā ir tik neliela un kuras rituālu un vērtību piekopšana krasi kontrastē ar ierastajām Rietumeiropas vērtībām. Konvertītu ticības izvēle vairs nav tikai personīga vērtību maiņa, tā simbolizē daudz lielākas sabiedrības pārmaiņas, skaidroja Cilinska.

Filmas režisors Lesiņš par filmu «Konvertīti» šā gada festivāla «Lielais Kristaps» studentu filmu konkursā ieguva galveno balvu «Kristapa lukturītis».

Jau ziņots, ka Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) dokumentālās filmas «Zem apgāzta mēness» ražošanai piešķīra 7000 eiro atbalstu.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu