Polijas Augstākā tiesa noraida Polaņska izdošanu ASV

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Polijas Augstākā tiesa otrdien noraidījusi «oskarotā» kinorežisora Romāna Polaņska izdošanu ASV, kur viņam draud tiesāšana par nepilngadīgas meitenes seksuālu izmantošanu pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados.

Augstākā tiesas lēmums pēc būtības izbeidz jautājuma skatīšanu Polijā.

Polaņskis ir Francijas pilsonis un dzīvo šajā valstī. Francijas savus pilsoņus tiesāšanai neizdod.

Polijas tieslietu ministrs Zbigņevs Zjobro maijā Augstākajā tiesā vērsās ar lūgumu anulēt zemākas tiesu instances lēmumu neizdot Polaņski ASV.

Krakovas apriņķa tiesa pērnā gada oktobrī nolēma, ka kinorežisoru nevajag izdot ASV, savu lēmumu pamatojot ar vienošanos, kas septiņdesmitajos gados tika noslēgta starp ASV prokuratūru un Polaņski.

Tomēr Krakovas apriņķa tiesa bija ārkārtīgi kritiska pret ASV tolaik veikto izmeklēšanu, norādot, ka amerikāņu tiesneši un prokurori nav ievērojuši taisnās tiesas likumus.

Zjobro, kurš tiesas lēmumu nodēvēja par pārsteidzošu, lika to pārskatīt.

1977.gadā Polaņskis, kuram tolaik bija 43 gadi, tika apsūdzēts tolaik 13 gadus vecās Samantas Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tostarp par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas viņš aizbēga no ASV uz Franciju, baidoties, ka tiesnesis neievēros noslēgto vienošanos un piespriedīs viņam pilnu sodu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu