Kinolektoriju šogad atklās Fatiha Akina filma «Debesu mala»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Kinolektoriju «Tas, ko Tu nedrīksti nezināt XII. Urbānās kino leģendas» 11. janvārī atklās ar provokatīvā turku izcelsmes vācu režisora Fatiha Akina filmu «Debesu mala», informē Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Rīgas Kino muzeja kuratore Agnese Logina. Viņa pavēstīja, ka pirms filmas norisināsies Latvijas Universitātes psiholoģijas profesora Ivara Austera lekcija, kas palīdzēs iedziļināties filmas dažādajos līmeņos.

Pēc Loginas paustā, «Debesu mala» ir stāsts, kas savērpj dažādu cilvēku likteņus dažādās vietās. Filma sākas ar Vācijā dzīvojošā turku izcelsmes profesora ceļojumu uz Stambulu, lai atrastu tēva bijušās draudzenes meitu. Akins izveidojis filmu, kas zem lupas paliek Vācijas un Turcijas attiecības, atšķirības un arī kopīgo. «Debesu mala» 2007.gadā saņēma balvu Kannu kino festivālā par labāko scenāriju.

Kinolektorijs, ko rīko LKA Rīgas Kino muzejs un kinoteātris «Splendid Palace», savukārt finansē Valsts Kultūrkapitāla fonds, norisināsies 12.reizi.

Logina norādīja, ka šī gada tēma ir urbānās kino leģendas, un lektorijā sešos seansos tiks apskatīti vairāki piemēri, kā tiek reprezentētas attiecības starp kino un pilsētu. Programmā iekļautās filmas risina attiecības ar cilvēku un pilsētu atšķirīgā veidā. Vairākas no programmā iekļautajām filmām runā par Otrā Pasaules kara atstātajām sekām pilsētā, dažas no filmām attēlo īstas pilsētas, savukārt daļa pievēršas abstraktām vidēm bez konkrētas ģeogrāfiskas piesaistes.

Programmu 25.janvārī turpinās Alēna Renē 1959. gada filma «Hirosima, mana mīla» ar sociālantropologu, pilsētpētnieku Viesturu Celmiņu, 8.februārī kinolektorijs piedāvās Friča Langas filmu «M» ar kino kritiķes Ditas Rietumas lekciju, bet 22.februārī - Roberto Rosellīni «Vācija, nulles gads» ar kino teorētiķi Viktoru Freibergu. Kinolektorijs ilgs līdz 22.martam.

Biļetes uz kinolektorija seansiem pieejamas iepriekšpārdošanā «Splendid Palace» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu