Irāņu režisors Farhadi neapmeklēs «Oskaru» ceremoniju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

«Oskarotais» irāņu kinorežisors Asgars Farhadi svētdien paziņojis, ka neapmeklēs Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremoniju, reaģējot uz ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojumu neielaist valstī septiņu musulmaņu valstu pilsoņus.

Farhadi, kura uzņemtā filma «The Salesman» («Pārdevējs») ir nominēta labākās ārzemju filmas kategorijā, pavēstīja, ka sākotnēji vēlējies apmeklēt ceremoniju, tomēr bijis spiests pārdomāt.

«Man nebija nodoma neapmeklēt [ceremoniju], ne arī es vēlējos boikotēt pasākumu, izrādot nepatiku, jo es zinu, ka daudzi Amerikas filmu industrijā un Kino mākslas un zinātnes akadēmijā iestājas pret fanātismu un ekstrēmismu, kas šodien ir sastopams vairāk nekā jebkad,» ar savu pārstāvju starpniecību norādīja režisors.

«Tomēr tagad izskatās, ka šī apmeklējuma iespēju pavada ierobežojumi, kas nekādā veidā man nav pieņemami, pat, ja attiecībā uz manu ceļojumu tiktu izdarīti izņēmumi,» uzsvēra Farhadi.

Viņš atzina, ka stingrās līnijas piekritējiem gan ASV, gan Irānā ir tā pati mentalitāte.

«Gadiem ilgi abās okeāna pusēs stingrās līnijas piekritēju grupas ir centušās pasniegt savām tautās nereālistisku un biedējošu dažādu nāciju un kultūru tēlu, lai pārvērstu viņu atšķirības domstarpībās, viņu domstarpības naidīgumā un viņu naidīgumu bailēs,» paziņoja režisors.

«Baiļu iedvešana cilvēkos ir svarīgs instruments, ko izmanto aprobežoti cilvēki, lai attaisnotu ekstrēmistisku un fanātisku rīcību,» piebilda Farhadi.

Irāņu aktrise Tarane Alidusti, kas tēlo Farhadi filmā «The Salesman», jau paziņojusi, ka nedosies uz «Oskaru» pasniegšanas ceremoniju, protestējot pret Trampa lēmumu liegt iebraukšanu septiņu musulmaņu valstu pilsoņiem.

Jau ziņots, ka Tramps piektdien parakstīja rīkojumu, kas paredz pastiprināt iespējamo imigrantu vai bēgļu pārbaudi, lai atstātu «radikālos islāma teroristus ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm».

Saskaņā ar šo rīkojumu visa ASV programma bēgļu izmitināšanai tiek apturēta vismaz uz 120 dienām, kamēr tiks pieņemti jauni stingri bēgļu pārbaudes noteikumi. Sīriešu bēgļu uzņemšana tiek apturēta uz nenoteiktu laiku vai līdz laikam, kad prezidents pats izlems, ka viņi vairs nerada draudus.

Rīkojums arī paredz uz 90 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem – gan ceļotājiem, gan imigrantiem – no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu