KM gandarīta par tiesas lēmumu attiecībā uz PSR laikā uzņemto filmu autortiesībām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No Rīgas Kino muzeja krājuma

Kultūras ministrija (KM) ir gandarīta par Augstākās tiesas š.g. 31. janvāra lēmumu, ar kuru noteikts - 973 padomju laikā uzņemto filmu mantiskās autortiesības pieder fiziskām personām, kuru radošās darbības rezultātā filmas tapušas.

«Padomju laikā uzņemtās teju 1 000 filmas ir Latvijas kultūras mantojuma neatņemama sastāvdaļa. Mūsu uzdevums ir sargāt Latvijas kino klasikas zelta fondu un nodrošināt tā pieejamību plašai sabiedrībai. Līdz šim kultūras ministrija piesaistījusi valsts un Eiropas fondu finansējumu, lai atjaunotu un digitalizētu 15 spēlfilmas un 9 animācijas filmas. Svarīgi, lai iesāktais darbs turpinātos,» uzsver kultūras ministre Dace Melbārde.

Līdz ar Augstākās tiesas spriedumu novērstas jelkādas A/S «Rīgas kinostudija» iespējas turpmāk bez filmu autortiesību turētāju piekrišanas turpmāk pārdot vai atdot tiesības uz minēto filmu izmantošanu trešajām pusēm – pašmāju vai ārvalstu uzņēmumiem.

Jānis Streičs
Jānis Streičs Foto: no Rīgas Kino muzeja krājuma

Jau ziņots, ka KM bija iesniegusi kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas 2014. gada 22. aprīļa spriedumu prasībā pret AS «Rīgas Kinostudija» par mantisko autortiesību atzīšanu uz LPSR valsts uzņēmumā «Rīgas kinostudija» uzņemtajām 973 filmām, kas tapušas laikā no 1964. gada līdz 1990. gada 4. maijam. Augstākās tiesas Civillietu departaments prasību izskatīja un š.g. 31. janvārī paziņoja spriedumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu