«Bille» tiks veidota kā Latvijas un Lietuvas kopražojuma filma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Deinats

Tā kā Lietuvas kino centrs atbalstījis Ināras Kolmanes pilnmetrāžas spēlfilmas «Bille» veidošanu, šogad piešķirot 50 000 eiro lielu finansējumu minorās kopprodukcijas veidošanai, filma tiks veidota kā Latvijas - Lietuvas kopražojuma filma. Kā informēja viena no filmas «Bille» producentēm Marta Romanova-Jēkabsone, kopproducents no Lietuvas puses būs filmu kompānija «Studija 2» un tās producents Ķēstutis Petrulis, kuram ir vairāk nekā 20 gadu pieredze dažādu filmu veidošanā.

Pēc Romanovas-Jēkabsones paustā, kopražojuma statuss ļaus piesaistīt Lietuvas filmu nozares profesionāļus filmas pēcapstrādes posmam - par piešķirtajiem līdzekļiem Lietuvas pēcapstrādes studijās šī gada rudenī plānots veikt filmas skaņas apstrādi un veidot daļu kompjūtergrafikas, kā arī vizuālos efektus.

Filmas veidotāji norāda, ka Lietuvas kino centra finansējums ir tikai daļa no nepieciešamā finansējuma filmas pēcapstrādei un pabeigšanai, tāpēc turpinās arī papildus finanšu un sponsoru līdzekļu meklēšana un piesaiste arī Latvijā gan filmas montāžai, gan mūzikas komponēšanai, vizuālo efektu izstrādei un citiem pēcapstrādes darbiem.

Jau ziņots, ka «Bille» būs filma visai ģimenei pēc Vizmas Belševicas darba ar tādu pašu nosaukumu motīviem. Daļēji autobiogrāfiskais romāns «Bille» par bērnību un bērna pasauli 30.gadu Latvijā ir viena no mūsu literatūras klasikas pērlēm, kas iekļauta Latvijas kultūras kanonā.

Filmas radošās grupas pamatsastāvu veido filmas scenārija autori Evita Sniedze un Arvis Kolmanis, režisore Kolmane, operators Jurģis Kmins, māksliniece Ieva Romanova, kostīmu māksliniece Ieva Veita, kā arī producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone.

"Bille"
"Bille" Foto: Jānis Deinats

Galveno - mazās Billes - lomu filmā atveido Rūta Kronberga un Sofija Jukša, Billes mātes lomā iejūtas Elīna Vāne, tēva - Artūrs Skrastiņš. Otrā plāna un epizodiskās lomās būs redzami Gundars Āboliņš, Lolita Cauka, Pēteris Liepiņš, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Lilita Ozoliņa, Intars Rešetins, Maija Doveika un citi pazīstami latviešu aktieri.

Filma «Bille» top Nacionālā kino centra programmā «Latvijas filmas Latvijas simtgadei», kurā ekspertu žūrija atlasījusi realizēšanai 16 pilnmetrāžas filmu projektus - sešas spēlfilmas, astoņas dokumentālās filmas un divas animācijas filmas. Filmas «Bille» pirmizrāde paredzēta 2018.gada pavasarī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu