Kinolektorijā Dzigas Vertova filma «Cilvēks ar kinokameru»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Turpinot kinolektoriju "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt 8. martā plkst.19 kinoteātrī "Splendid Palace" būs skatāma Dzigas Vertova filma "Cilvēks ar kinokameru", informē Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Rīgas Kino muzeja kuratore Agnese Logina.

Muzeja skatījumā, šī filma ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem pasaules kino vēsturē, un tā ir ierindojama ne tikai starp tā laika tā saucamajiem pilsētas simfoniju filmu šedevriem, bet arī starp filmām, kas ir atstājušas paliekošu iespaidu kino montāžas izmantošanā.

Kā norāda Logina, šī revolucionārā filma iemūžina anonīmu pilsētu Padomju Savienībā 1920. gados, sekojot tās dzīvei dienas plūdumā. «Cilvēks ar kinokameru» ir veltījums modernajai pilsētai, pievēršot īpašu uzmanību tās augstceltnēm, cilvēku pūļiem, nemitīgajai kustībai un modernajām transporta iespējām, slavējot cilvēces tehnoloģisko progresu. Tā ir mēmā dokumentālā filma, kas eksperimentē ar formu, izmantojot dažādus kinematogrāfiskus paņēmienus, kas filmai piešķir nenoliedzamu avangardisku svaigumu.

2012. gadā publicētajā «Sight and Sound» pasaules kino vēstures labāko filmu sarakstā, ko veidojuši 846 kino kritiķi un pētnieki, tā ieņem astoto vietu.

Pirms filmas notiks kino teorētiķa un režisora Jāņa Putniņa lekcija. Filma tiks izrādīta ar 1995. gadā tapušo «Alloy Orchestra» skaņu celiņu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu