Sokurovs par situāciju Krievijā: «To vairs nevar izturēt!»

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Otrdien Maskavā jau 30. reizi pasniegtas ikgadējās Krievijas Kinoakadēmijas balvas «Nika». Viens no balvas laureātiem bija arī pasaulē augstu vērtētais krievu kinorežisors Aleksandrs Sokurovs (Александр Сокуров, 65). Savā pateicības runā Sokurovs pieskārās Krievijas pilsoniskās pretošanas jautājumam. Viņa teiktais tika uzņemts ar ovācijām.

Režisors, kurš saņēma Eldara Rjazanova prēmiju «Gods un cieņa», no skatuves aizstāvēja apcietināto ukraiņu režisoru Oļehu Sencovu, kā arī izteicās par 26. marta protestiem, vēsta laikraksts «Moskovskij komsomoļec».

«Valsts pieļauj kļūdu, izturoties tik formāli pret skolēniem un studentiem. Viņi ir jāsadzird,» sacījis režisors. «Nedrīkst sākt pilsoņkaru skolēnu un studentu vidū. To vairs nevar izturēt!»

Noskaties visu Sokurova runu (krievu val.). Protams, Krievijas federālajos kanālos ceremonija netika pārraidīta.

Arī režisors Aleksejs Krasovskis, kurš saņēma prēmiju «Gada atklājums» par filmu «Koļļektor» («Kolektors»), aicināja kinematogrāfistus iestāties par 26. marta akcijās aizturētajiem, norādot, ka viņu bijis «divas reizes vairāk nekā šajā zālē sapulcēto».

Krasovski atbalstījis arī teātra «Ļenkom» mākslinieciskais vadītājs Marks Zaharovs.

«Esmu laimīgs, ka Krasovskis runāja par dažām mūsu dzīves sāpīgajām un smagajām problēmām,» sacīja Zaharovs.

Politieslodzītos un 26. marta protestos aizturētos atbalstīja arī Jeļena Koreņeva, kas par lomu filmā «Jejo zvaļi Mumu» («Viņas vārds bija Mumu») saņēma godalgu nominācijā «Labākā otrā plāna aktrise», vēsta žurnāliste Jeļizaveta Ņesterova.

Koreņeva runā no skatuves pieminējusi Sencovu, kā arī Sergeju Mohnatkinu un Oļegu Navaļniju.

Labākās filmas godalgu par kinolenti «Raj» («Paradīze») saņēma Andrejs Končalovskis. Par labāko dokumentālo filmu tika atzīts režisora Vitālija Manska darbs «V lučah Solnca» («Saules staros»), kas uzņemts Ziemeļkorejā.

---

Balva «Nika» par sasniegumiem kinomākslā tiek pasniegta jau kopš 1987. gada, un to ir saņēmuši tādi padomju un krievu režisori un aktieri kā Sergejs Paradžanovs, Kira Muratova, Aleksejs Balabanovs, Otars Joseliani, Aleksejs Germans, Aleksandrs Sokurovs, Ņikita Mihalkovs, Inokentijs Smoktunovskis, Oļegs Jankovskis, Inna Čurikova un citi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu