«Pelnu sanatorija» Vācijas kinofestivālā saņēmusi žūrijas speciālbalvu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dāvja Sīmaņa spēlfilma «Pelnu sanatorija» Vācijas kino festivālā «goEast» saņēmusi žūrijas speciālbalvu, informē Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa. Uz festivālu Vācijas pilsētā Vīsabādenē devās filmas režisors Sīmanis, producents Roberts Vinovskis, kā arī filmas galvenās lomas aktieris Ulrihs Matess.

Kā skaidro Matīsa, plašu rezonansi izraisīja filmas Latvijas pirmizrāde, kas notika 2016. gada janvāra beigās. «Pelnu sanatorija» piedzīvoja lielu publikas interesi un labvēlīgas kritikas atsauksmes, savukārt filmas starptautiskā pirmizrāde notika Maskavas starptautiskā filmu festivāla «MIFF» oficiālajā programmā, kas ir viens no piecpadsmit «A klases» festivāliem un viens no senākajiem filmu festivāliem pasaulē.

2016.gada nogalē Rīgas Starptautiskā filmu festivāla žūrija «Pelnu sanatoriju» atzina par labāko spēlfilmu, kas ir kā pārlaicīga un universāla alegorija par neizsakāmajām kara šausmām, kas pasniegta ambiciozā un kompromisus nepieļaujošā kino valodā. Filmai tika piešķirta festivāla galvenā balva. «Pelnu sanatorija» saņēmusi arī vairākas balvas Nacionālajā kino festivālā Lielais Kristaps, stāsta Matīsa.

Šobrīd filma turpina savu ceļu pie skatītājiem pasaulē. Tā ir izrādīta festivālos Amerikā, Polijā, Indijā un Irānā. Tāpat Kairas Starptautiskā kinofestivāla ietvaros filma ir saņēmusi Kairas kinokritiķu nedēļas galveno balvu, ko piešķir starptautiskās kinokritiķu asociācijas «FIPRESCI» Ēģiptes nodaļa. Tuvākajā laikā filma tiks izrādīta Šanhajas filmu festivālā, kas ir nozīmīgākais «A klases» filmu festivāls Āzijā, uzsver Matīsa.

Filmas lomas atveido Ulrihs Matess, Agnese Cīrule, Leonīds Lencs, Pēteris Liepiņš, Dmitrijs Jaldovs, Marina Janaus un citi. Filma «Pelnu sanatorija» ir tapusi sadarbībā ar «Studio Uljana Kim» no Lietuvas, ar Nacionālā Kino centra, Valsts Kultūrkapitāla fonda un «Media» fonda finansiālo atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu