Rīgas Doma dārzā brīvdabas kino seansi būs veltīti Rolandam Kalniņam

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: lnkc.lv

Rīgas Doma dārzā no 6. jūlija līdz 27. jūlijam notiks tradicionālie brīvdabas kino seansi «Četri balti vakari», kas veltīti režisoram Rolandam Kalniņam, informē biedrības «Ascendum» pārstāve Paula Jansone.

Šogad kino seansi veltīti režisoram Kalniņam viņa 95 gadu jubilejā. Jansone sacīja, ka viņš ir viens no retajiem Latvijas kino klasiķiem, kura radošā darbība ļauj runāt par tiešu saistību ar pasaules kino vēsturi un tās spožākajām virsotnēm.

«Tā ir īsta talanta pazīme, pat cauri «dzelzs priekškaram» sajust pasaulē valdošās brīvības vēsmas un tendences. Katrā ziņā tieši Kalniņa 60. gadu filmas gluži uzskatāmi runā vienā valodā ar tābrīža pasaules kino jaunajiem viļņiem,» teica Jansone.

Programmu iesāks trīs franču kino klasiķu darbi. Tiks izrādīta režisora Žana Liksa Godāra «Trakais Pjero» (1965), Žana Ruša un Edgara Morēna «Vienas vasaras hronika» (1961), kā arī Žaka Demī filma «Lola» (1961).

Savukārt programmas noslēgumā notiks Kalniņa filmas «Četri balti krekli» atjaunotās kopijas pirmizrāde.

«Četri balti krekli»
«Četri balti krekli» Foto: lnkc.lv

Sekojot tradīcijai, katru no filmu seansiem iesāks kinospeciālista ievadvārdi. 6.jūlijā kinokritiķe un Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma iepazīstinās ar Godāra «Trako Pjero», 13. jūlijā Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja vadītāja Zane Balčus stāstīs par vienu no «cinéma vérité» būtiskākajām filmām «Vienas vasaras hronika», bet 20.jūlijā kinokritiķe Daira Āboliņa runās par Demī un viņa «Lolu». Par «Četriem baltiem krekliem» 27.jūlijā ievadvārdus teiks kino vēsturniece Kristīne Matīsa.

Filmu programmu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, organizē biedrība «Ascendum» sadarbībā ar Nacionālo kino centru un Francijas Kultūras institūtu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu