Uz lielajiem ekrāniem «garšīgi» veidots Eiropas kino: «Vīns un vējš»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šo piektdien, 14.jūlijā, Latvijas kinoteātros sāks demonstrēt īstu baudījumu skaista Eiropas kino cienītājiem. Franču godalgotā kinematogrāfista Sedrika Klapiša jaunākais darbs «Vīns un vējš» («Back To Burgundy») jau paguvis izpelnīties gan skatītāju, gan profesionālu kritiķu atzinību.

Kino gardēžu iecienītais autors šoreiz skatītājus aizved uz gleznaino Burgundijas reģionu Francijā. Tur mājās atgriežas trīsdesmitgadnieks Žans, kurš desmit gadus ir ceļojis pa pasauli, saraujot saites ar ģimeni un bērnības vietām. Par jaunā vīrieša atgriešanās iemeslu kalpo viņa tēvs – pieredzējis vīndaris, kurš guļ uz nāves gultas. Vasara tuvojas izskaņai, un gaidāmā vīnogu ražas novākšana sniedz Žanam iespēju atjaunot tuvību ar māsu un brāli, kā arī izvērtēt dzimtās vietas, ģimenes un vīndaru tradīciju nozīmi savā dzīvē.

Sedriks Klapišs, kurš vienlaicīgi ir drāmas «Vīns un vējš» režisors un scenārija autors, ir viens no ievērojamākajiem šā brīža franču kinematogrāfistiem un līdz šim atzinību ir izpelnījies ar filmām «Parīze» («Paris»), «Ķīniešu mīkla» («Chinese Puzzle») un «Eirokokteilis» («L'Auberge Espagnole»).

Talantīgais kinematogrāfists ir atzinis, ka par iedvesmu izjusti veidotajai filmai «Vīns un vējš» kalpojusi paša aizraušanās ar vīna kultūru. «Mani uzrunāja doma, ka aiz katras vīna glāzes stāv kāda vīndaru dzimta. Ģimeni, kurai pieder vīna darītava, manuprāt, nevar salīdzināt ar dakteru vai skolotāju ģimeni. Tajā ir pavisam citas tradīcijas, tiesības, atbildības un savstarpējās mīlestības noteikumi. Kad sāku darbu pie šā projekta, cerēju, ka pēc filmas noskatīšanās ikviens pavisam citādāk paskatīsies uz vīnu glāzē, ko bauda vakarā. Tajā nereti ir veselas dzimtas un reģiona stāsts,» uzsver Sedriks Klapišs.

Filmā «Vīns un vējš» galvenās lomas atveido jaunie franču aktieri Fransuā Sivils, Pio Marmai un Ana Žirardo. Kaut viņi nav pirmā lieluma Eiropas kinozvaigznes, tomēr, kā atzīst kinokritiķi, drāma «Vīns un vējš» ir no tām filmām, kur aktieru ansamblis ir tik izcils, ka, šķiet, citas kino personības tajā pat neiederētos.

Drāmas «Vīns un vējš» reklāmas rullītis:

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu