Sākas pasaules māksliniekiem veltīts filmu cikls «Izstādes uz kino ekrāna».

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kinoteātrī «Kino Citadele» no šodienas līdz 5.oktobrim tiks izrādīts pasaules mākslas galerijām un to autoriem veltīts filmu cikls «Izstādes uz kino ekrāna».

Šoreiz tas būs ceļojums 19. un 20. gadsimta mijas mākslas pasaulē ar sešām pieturvietām, kura laikā caur slaveno gleznotāju Vinsenta van Goga, Eduāra Manē, Kloda Monē, Edvarda Munka un Anrī Matisa daiļradi atklāsies apbrīnojami dzīvesstāsti.

Šovakar plkst.19.20 «Kino Citadele» būs skatāma jaunā cikla pirmā filma - «Vinsents van Gogs: Jauns veids, kā uzlūkot» («Vincent Van Gogh: A New Way of Seeing») (2015). Filma aicinās ielūkoties van Goga muzeja Amsterdamā krājumā un izstādē, kas bija veltīta 125. gadadienai kopš mākslinieka aiziešanas mūžībā. Filmā mākslinieka biogrāfija un darbi atspoguļoti vēl nebijušā rakursā.

Savukārt 3. augustā plkst. 19 uz lielā ekrāna būs skatāma filma «Manē: Portretējot dzīvi» («Manet: Portraying Life») (2013), sniedzot izdevību pabūt pirmajā franču meistara Manē portretu glezniecībai veltītā retrospekcijā Londonas Karaliskajā mākslas akadēmijā. Filmā varēs gan redzēt, kā izstāde tapa, gan dzirdēt dažādus viedokļus par mākslinieku.

Filmas «Es, Klods Monē» («I, Claude Monet») (2017) seanss sekos 17.augustā plkst.19. Tā būs iespēja ieraudzīt vienu no pasaulē populārākajiem māksliniekiem citā gaismā un iepazīties ar Monē personīgajām domām un emocijām, uzzināt viņa daiļrades filozofiju. Stāsts tiks balstīts uz vairāk nekā 2500 gleznotāja rakstītām vēstulēm, kas ļaus dziļāk saprast meistara personību, atklāt viņu kā uzņēmēju un mīlētāju.

Savukārt 7.septembrī plkst.19 Luksemburgas muzejs, Orsē muzejs Parīzē, kā arī Londonas Nacionālā galerija un Filadelfijas Mākslas muzejs piedāvā filmu «Impresionisti un cilvēks, kurš tos radīja» («The Impressionists and the Man Who Made Them») (2015). Filma ir balstīta uz izstādi, kas norisinājās Londonas Nacionālajā galerijā un kuras centrā bija 19. gadsimta Parīzes mākslas kolekcionārs Pols Dirāns-Riels. Viņš bija tas, kurš iepazīstināja pasauli ar impresionistiem, nenogurstoši atbalstot māksliniekus, kas piederēja impresionistu kustībai.

Filmas «Munks 150» («Munch 150») (2013) demonstrējums paredzēts 21. septembrī plkst. 19. Tas ļaus kino apmeklētājiem sajusties klātesošiem Oslo Nacionālajā muzejā un Munka muzejā notikušajās izstādēs par godu norvēģu gleznotāja un grafiķa Munka 150. jubilejai. Munka daiļrade kopumā ierindo viņu ne tikai starp ievērojamākajiem māksliniekiem, kas jebkad dzīvojuši, bet arī pozicionē viņu kā vienu no pamata figūrām 20. gadsimta mākslā.

Noslēdzošā filma «Matiss» («Matisse») (2015) 5. oktobrī plkst. 19 parādīs divas izstādes, kas notika galerijā «Tate Modern» Londonā un Modernās mākslas muzejā (MoMA) Ņujorkā. Filmā būs iespēja novērot ekspozīciju veidošanas procesu, dzirdēt mākslas vēsturnieku un kritiķu viedokļus un baudīt karaliskā baleta dejotājas Zenaidas Jankovskas un džeza mūziķa Kortnija Paina performances, ko iespaidojusi Matisa daiļrade.

Filmu ciklu «Izstādes uz kino ekrāna» organizē LNMM un mākslas muzejs «Rīgas Birža» sadarbībā ar SIA «Forum Cinemas» kinoteātri «Kino Citadele».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu