RIGA IFF filma par deju mūzikas vēsturi - «Deju laikmets»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) īpašā seansā tiks demonstrēta filma «Deju laikmets» ar filmas varoņu Induļa Bilzēna, Artēmija Troicka un Westbam piedalīšanos, informē festivāla rīkotāji.

Astoņdesmito gadu otrajā pusē pasauli elektrizēja ne vien Aukstā kara spriedze, ne vien Berlīnes mūra krišana, bet arī kaut kas jauns un satraucošs, kas veidojās, Rietumos plaukstošajai elektroniskās deju mūzikas kultūrai satiekot aiz «dzelzs priekškara» mītošo avangardu. Šķiet gandrīz vai neticami, ka Latvijas toreiz piedzīvotā kultūras apvērsuma arhitekts lielā mērā ir viens cilvēks – Indulis Bilzēns. Neticami arī, ka šis stāsts līdz šim nav ticis dokumentālistu izgaismots.

Šogad Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (RIGA IFF) pirmizrādi Latvijā beidzot piedzīvos ilgus gadus tapušais starptautiskajā mediju telpā un deju mūzikas kultūrā pieredzējušā žurnālista Viktora Budas projekts «Deju laikmets». Kopā ar filmas galveno operatoru un montāžas režisoru Ritvaru Bluku viņi pie dokumentālās filmas strādājuši jau vairāk nekā četrus gadus, materiāla meklējumos ceļojot uz Maskavu, Pēterburgu, Berlīni, Frankfurti, Ķelni, Amsterdamu un Londonu.

Vācijas latvieša, multimediju mākslinieka Induļa Bilzēna vārds plašākai publikai līdz šim bijis nezināms, taču tieši viņš – vēl pirms notika dramatiskās politiskās pārmaiņas – Latvijā panāca kulturālas pārmaiņas, kas joprojām ietekmē Latvijas urbānās kultūrtelpas īpašo strāvojumu. Filmā šis stāsts izpaužas kā rūpīgi izvēlētos arhīvu materiālos, tā arī vēsturiskos notikumus pieredzējušo stāstos un viedokļos. Laikmeta liecinieki, kuri filmā dalās pieredzē, ir ne tikai pats Indulis Bilzēns, bet arī Vācijas reivu kultūras pionieris Masimilians Lencs, kurš visā pasaulē pazīstams ar skatuves vārdu Westbam, Roberts Gobziņš, viņš – arī Eastbam, ievērojamais kultūras pētnieks un mūzikas kritiķis Artēmijs Troickis, arī Latvijai unikālās lenšu magnetofonu dīdžejošanas izgudrotāji Jānis Krauklis un Uģis Polis, leģendārais Detroitā dzimušā elektroniskās deju mūzikas žanra «tehno» pionieris Deriks Mejs un daudzi citi.

«Deju laikmets» ir Latvijas un Krievijas kopprodukcija, kura tapusi Reflexion Films paspārnē, sadarbībā ar Kosmos Films un VFS Films.

Pirmizrādē festivālā piedalīsies ne vien filmas veidotāji, Rīgā viesosies arī filmas varoņi – Indulis Bilzēns, Artēmijs Troickis un Maksimilians Lencs.

Biļetes uz šo festivāla īpašo seansu ierobežotā skaitā pieejamas šeit:

www.rigaiff.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu