RIGA IFF gaidāms īpašs īsfilmu seanss - «Festival Darlings»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Šogad Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) īsfilmu programmai «Short Riga» pievienojies vēl viens dārgakmens – «Festival Darlings». Programmā iekļautas īsfilmas, kas pēdējo divu gadu laikā atstājušas spilgtāko iespaidu uz īsfilmu festivālu apmeklētājiem un žūriju visā pasaulē. Šogad tie ir pieci, visnotaļ atšķirīgi darbi, kas iezīmē pēdējos divos gados valdošās tendences īsajā formātā.

Poļu animācijas filma «Vāverīte» ir izklaidējoša sieviešu dzimumneatkarības manifestācija, kas apceļojusi visu pasauli un, iespējams, pavērusi sarunu tēmas, kas iepriekš kautrīgi patvērušās zem segas.

Savukārt rumāņu īsfilma «Rakstīts/Nerakstīts» pirmajos elpas vilcienos liek aizsvilties. Negantais vectēvs un kaitinošā birokrātija ir tikai sākums drāmai, kas iekarojusi skatītāju un kino profesionāļu sirdis Eiropā. Šogad filma cīnīsies arī par Eiropas Kinoakadēmijas balvu labākajai īsfilmai.

Portugāļu izaicinātājs un kino manipulators Gabriels Abrantes ir pasaulē viens no atzītākajiem īsfilmu veidotājiem ar īpašu rokrakstu un interesi par tēmām, kas nav pieņemamas visur un visiem. Līdzīgi kā citas Abrantesa filmas, īsfilma «Princeses X īsā vēsture» jau pirmajā dzīves gadā apceļojusi lielāko daļu pasaules nozīmīgāko festivālu.

«Ak, Māt!» ir jaunākā programmas dalībniece un tā vēl tikai uzsākusi savu pārliecinošo uzvaras gājienu. Poļu virtuozā animācijas filma aizrauj ar ritmisko sižetu, ripinot skatītāju caur mātes svārkiem, un tik tiešām atdzīvinot zīmuļa un otu radītos tēlus uz lielās, baltās ekrāna lapas.

Duets Kristofs Žirardē un Matias Millers ir patiesi mākslinieki, kas gadiem strādājot kopā izveidojuši tikai sev raksturīgu rokrakstu. Lielākoties izmantojot arhīvu montāžu, mākslinieki rada pavisam jaunus stāstus un notikumus. Filmā «Persona» meistarīgi dekonstruēta personības tēma.

Programmas kuratore Anna Zača par «Festival Darlings»: «Festival Darlings programmas ideja radās strādājot pie šī gada Starptautiskā īsfilmu konkursa izlases; mūsu redzes lokā nokļuva vairākas lieliskas īsfilmas, kuras pabijušas lielākajos īsfilmu notikumos pasaulē. Nolēmām konkursā tās neiekļaut un, saglabājot mūsu jaunatklājēja garu, izrādīt šīs popularitāti ieguvušās īsfilmas atsevišķā programmā, kas paredzēta īpaši vietējiem skatītājiem.»

Līdzās «Festival Darlings» izlasei, «Short Riga» programmā kā ierasts gaidāms arī īsfilmu Starptautiskais konkurss, dalībai tajā šogad izskatītas vairāk kā 2000 īsfilmas. Programmas kuratore Anna Zača un konkursa vieskuratore Toruna Njena atlasījušas 32 filmas, kas cīnīsies par uzvarētāja titulu.

Svētdien, 17. septembrī, gaidāms seanss, kura laikā skatītājiem būs iespēja noskatīties šī gada «Short Riga» Starptautiskā īsfilmu konkursa un SHORT RIGA #BMV Baltijas Mūzikas Video konkursa apbalvotās īsfilmas un mūzikas video. Šajā seansā piedalīsies arī konkursu žūrijas pārstāvji, kuri iepazīstinās skatītājus ar saviem lēmumiem.

Biļetes uz šo seansu, kā arī vairāk informācijas pieejama festivāla mājaslapā:

www.rigaiff.lv

RIGA IFF top ar ES programmas «Radošā Eiropa – MEDIA», Nacionālā Kino centra, Rīgas domes un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu