Pabeigta otrā Latvijas simtgades filma «Ievainotais jātnieks»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Režisore Ilona Brūvere pabeigusi darbu pie dokumentālās spēlfilmas «Ievainotais jātnieks», kas turpinās Nacionālā Kino centra programmas «Latvijas filmas Latvijas simtgadei» pirmizrāžu ciklu,.

Filma stāsta par tēlnieku Kārli Zāli, kurš savu vīziju par Latvijas valsti iemūžinājis, 20.gadsimta 30.gados ceļot Brīvības pieminekli. Lai gan valsts simtgade 2018.gadā tiks atzīmēta kopā ar Zāles 130.jubileju, filma «Ievainotais jātnieks» jau šā gada oktobrī piedzīvos pirmizrādi Rīgā un septiņās lielākajās Latvijas pilsētās.

Filma balstīta uz dokumentāliem Zāles dzīves faktiem un Brīvības pieminekļa celtniecības arhīva materiāliem, sniedzot ieskatu laikmetam raksturīgajā politiskajā un sociālajā ainā, kā arī ieskicējot kultūras un mākslas personības un tā laika ideālus.

Foto: publicitātes

«Viena no sižeta līnijām veltīta tēlnieku Zāles un Teodora Zaļkalna sarakstei un Brīvības pieminekļa metu konkursa norisei, kas izraisa nesaskaņas mākslinieku vidū, toties vieno tautu patriotiskā mudinājumā ziedot naudu pieminekļa celtniecībai. Filmas centrā ir tēlnieka Kārļa Zāles personība, kuru atveido Valmieras teātra aktieris Imants Strads,» sacīja Brūvere.

Kinolente tapusi filmu studijā «Kinolats». Tā uzņemta Rīgā un Florencē, piemērojot filmēšanas vietas tēlnieka Zāles darbnīcu atmosfērai. Filmas konsultante ir mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, komponists Ēriks Ešenvalds.

Foto: publicitātes

Jau vairākās filmās režisores tuvākā domubiedre ir kino operatore Elīna Bandēna. Šā tandēma radītā dokumentālā spēlfilma «Tapieris» (2014) tika nominēta sešām balvām Nacionālajā filmu festivālā «Lielais Kristaps», savukārt par filmu «Versija Vera» (2010) Nacionālo kino balvu saņēma gan filmas režisore, gan operatore.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu