Somu klasiķa Kaurismeki jaunā filma - nodeva Eiropas tolerancei pret bēgļiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

«Biju ļoti pieticīgs. Nevēlējos mainīt savu publiku, vēlējos mainīt pasauli,» tā par savu jaunāko filmu «Cerības otra puse» saka somu režisors Aki Kaurismeki. Ar «Sudraba lāci» par labāko režiju apbalvotā filma no 6. oktobra būs skatāma kinoteātrī «Splendid Palace».

Izvēloties vienu no būtiskākajām mūsdienu Eiropas aktualitātēm – bēgļu krīzi, režisors aicina uz to palūkoties nedaudz ar humoru. Aiz diskriminācijas un neiecietības sienas A. Kaurismeki devies meklēt humānismu.

«Pirms 60 gadiem bija 60 tūkstoši bēgļu – tikpat, cik šodien. Toreiz viņiem palīdzējām, bet šodien viņi jau ir mūsu ienaidnieki? Kur gan ir mūsu cilvēcība?» jautā režisors.

Filma ir skumji komisks stāsts par Hāledu – jaunu bēgli no Sīrijas. Kad Somijas valdība atsakās piešķirt patvērumu, puisis nolemj Helsinkos palikt nelegāli. Slēpjoties kāda restorāna pagalmā, viņš negaidīti satiek somu Vikstrēmu, kurš nolemj viņam palīdzēt. Tā aizsākas virkne komisku situāciju, kurās savijas sirsnīgs naivums, nostalģijas pilnas ainas, eklektisks skaņu celiņš un neatkārtojamais Kaurismeki humors.

«Esmu radījis pāris filmu, kurās cilvēki smejas visskumjākajās vietās un raud – smieklīgākajās. Tas nedaudz pārsteidz,» stāsta par somu Džimu Džārmušu dēvētais režisors, kura jaunākā filma arī liek smieties caur asarām.

Kino kritiķi filmu jau ir nodēvējuši par klauvēšanu pie simts tūkstošu eiropiešu sirdsapziņas visu to cilvēku vārdā, kuri Rietumos meklē patvērumu.

Jāsaka gan, ka pēc šīs filmas absurdā somu humora uz kino ekrāniem var palikt daudz mazāk. Šogad, saņemot prestižo Berlīnes kinofestivāla apbalvojumu, A. Kaurismeki paziņoja, ka «Cerības otra puse» ir viņa atvadas no lielā ekrāna.

«Teicu to jau arī agrāk, bet tagad patiešām ir adios. Esmu noguris. Vēlos sākt dzīvot savu dzīvi,» atzīst režisors. Eiropas kino skatītāji, protams, cer, ka Aki Kaurismeki pārdomās!

Biļetes iespējams iegādāties www.splendidpalace.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu