Svētdien Eiropas Mākslas kino diena

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Svētdien, 15. oktobrī kino pasaule jau otro reizi svinēs Eiropas Mākslas kino dienu (European Art Cinema Day). Šī tradīcija tika iedibināta pirms gada, lai pievērstu uzmanību Eiropas kino daudzveidībai un kino personībām, kas strādā dažādās valstīs.

Pasākuma iniciatīva nāk no Eiropas organizācijām «CICAE ART Cinema» un «Europa Cinemas», kuras jau vairāku gadu desmitu garumā mērķtiecīgi atbalsta un apvieno filmu izrādītājus, kas strādā ar Eiropā veidotajām filmām un izplata tās ārpus nacionālo ražotājvalstu robežām. Pagājušajā gadā projektā iesaistījās 34 valstis un filmas tika rādītas uz 4000 ekrāniem.

Programmu šai dienai izvēlas katrs kinoteātris pēc saviem ieskatiem, un «Splendid Palace» piedāvās publikai tikai Eiropā veidotas filmas, kas jau ieguvušas atzinību pasaules kinofestivālos un pavisam nesen guvušas skatītāju atsaucību arī Rīgas Starptautiskajā kino festivālā.

Svētku programma kinoteātrī «Splendid Palace» sāksies 15. oktobrī pulksten 15:00 ar 2016. gadā Norvēģijā uzņemto filmu «Skats no Balkona» (Fra balkongen) (režisors Ūle Jēvers). Filma ir odiseja cauri laikam un telpai, kas sākas uz režisora balkona. Gadu ilgs ceļojums – pilns ar absurdām, eksistenciālām, triviālām un sentimentālām domām, lai saprastu, vai iespējams aptvert... tikvien kā dzīves jēgu...

16: 45 būs iespēja noskatīties šogad Francijā tapušo režisora Arnauda Deplešēna filmu «Ismaela rēgi». Filmu var raksturot kā viena režisora dzīves trilleri. Daudzslāņains stāsts kā tīša daudzu stāstu lausku mozaīka, kurā mulsinoši mijas komēdija, mistika un traģēdija ar nevilšām atsaucēm uz iepriekšējām Deplešēna filmām un pat Hičkoka Vertigo. Lai nenomaldītos, līdz galam nokļūt palīdzēs izcilais skaņu celiņš, kura autori ir Gregors Hetcels un Maiks Kurcers.

Eiropas kino programmu pulksten 19:00 noslēgs 2017. gada Francijas filma «Nebeidzamā dzeja» (režisors Alehandro Hodorovskis). Filma ir turpinājums Alehandro Hodorovska autobiogrāfiskajam stāstam, kas aizsākās filmā «Realitātes deja» (2013). Neraugoties uz tēva sašutumu, pagājušā gadsimta 40. gados Hodorovskis pamet mājas, lai īstenotu sapni kļūt par dzejnieku. Viņš iepazīstas ar māksliniekiem, kas reiz kļūs par literatūras dižgariem.

Iecerēts, ka Eiropas Mākslas kino diena norisināsies ik rudeni, akcentējot Eiropas jaunā kino vērtības.

Biļetes iespējams iegādāties www.splendidpalace.lv vai kinoteātra «Splendid Palace» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu